Srpski vatrogasci gase požar oko Hilandara VIDEO

B92, RTS
Srpski vatrogasci gase požar oko Hilandara VIDEO

Atina/Beograd - Ekipa od 49 vatrogasaca iz Srbije sa deset vozila stigla je na Svetu goru i oni obilaze teren, a na nekoliko mjesta oko manastira Hilandar počeli su i da gase požar, potvrdio je za Internet portal RTS-a Dragan Dončevski iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Goran Nikolić, načelnik Uprave za vatrogasno spasilačke poslove, koji je vođa ekipe, rekao je jutros za Radio B92 da se ekipa srpskih vatrogasaca jutros ukrcala na trajekt u Uranopolisu.

- Onog trenutka kada se budemo iskrcali idemo pravo na teren, tako da ćemo, bez obzira što smo putovali celu noć, odmah krenuti sa gašenjem požara - dodao je on.

Prema njegovim riječima, širinu i dužinu fronta požara trenutno je teško utvrditi, a požart je vazdušnom linijom udaljen od Hilandara oko četiri kilometra

Bojan Glamočlija, portparol i koordinator u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije, rekao je da je ova ekipa formirana hitno na osnovu dogovora vlada Srbije i Grčke.

- U ovoj koloni, koja je formirana za svega nekoliko sati, nalaze se deset vatrogasnih ekipa iz Beograda, Smedereva, Jagodine, Užica i Niša. Opremljeni smo tako da možemo efikasno da zaštitimo ljude i imovinu kako ne bi u opasnost došao i manastir Hilandar na svetoj Gori - rekao je Glamočlija.

Varogasci iz Srbije, njih 49 otputovalo je sinoć iz Niša na Svetu goru, kako bi pomogli u gašenju požara u blizini manastira Hilandar.

Oni bi na teren zahvaćen požarom trebalo da stignu u podne, izjavio je za RTS Goran Nikolić, načelnik vatrogasno spasilačkih jedinaca Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Manastir Hilandar u ovom trenutku nije ugrožen požarom koji je od njega udaljen tri do pet kilometara, ali bi se situacija mogla promijeniti ukoliko bude jakog vjetra, rekao je Dragan Dončevski iz Sektora MUP-a za vanredne situacije.

Dončevski je rekao za RTS da je vatra zahvatila četinare i da se zato tih tri do pet kilometara uz jak vjetar i promjenu pravca vjetra vrlo brzo mogu pretvoriti u nekih stotinjak metara.

Dončevski je objasnio da su preduzete preventivne mjere za zaštitu Hilandara, zbog iskustva sa požarom koji je izbio 2004. godine od čega se manastir još nije oporavio i još se restaurira.

- Obavljena je i obuka vatrogasaca - monaha u manastiru, tako da postoji ekipa od deset ljudi koja je obučena i opremljena i može da gasi šumski požar - rekao je Dončevski i dodao da se još ne zna šta je uzrok požara na Svetoj Gori.

U Grčku je upućeno 49 pripadnika vatrogasnih jedinica iz Užica, Jagodine, Sremske Mitrovice, Smedereva i Niša.

Ekipe su opremljene sa deset vatrogasnih i terenskih vozila.

Na Svetoj gori još gori borova šuma u blizini Hilandara, ali manastirski kompleks za sada nije ugrožen.

Grčki vatrogasci za gašenje požara do sada su koristili pored specijalnih vozila i pet aviona i dva helikoptera.

Atinski radio Skai javlja da se poboljšalo se stanje na rubu Svete gore, u sjevernoj Grčkoj.

Vatrogasci su se izolovali dva vatrena fronta - u planinskom predjelu u oblasti u kojoj je i Manastir Hilandar, i kod mjesta Uranupolis, na prilazu polostrvu Atos na kojem je Sveta gora.

U Uranupolisu kojem je vatra juče nakratko prišla, proglašeno je vanredno stanje.

U tom kraju su uhapšene četiri osobe i osumnjičene za podmetanje požara.

Vatrogasci su radili čitavu noć jer je vjetar razgorijevao neka gotovo ugašena žarišta.

Od jutrošnjeg svitanja, ponovo im pomažu avioni, a na tlu je stotinak vatrogasaca, i 40 vojnika i građana-dobrovoljaca.
Do sada je na Svetoj gori i prilazima izgorjelo 1.200 do 1.500 hektara šume, usjeva i vinograda.

Vlasti su djelimično evakuisale stanovnike turističkog mesta i pristanišne luke Uranopolis.

Prema tvrdnjama vatrogasaca, nijedan od dvadeset manastira na Svetoj gori nije ugrožen, jer se vatra usmjerila ka obližnjoj šumi kod Uranopolisa.

Požar na Svetoj Gori izbio je u srijedu i još nije pod kontrolom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana