Српски ватрогасци гасе пожар око Хиландара VIDEO

Б92, РТС
Српски ватрогасци гасе пожар око Хиландара VIDEO

Атина/Београд - Екипа од 49 ватрогасаца из Србије са десет возила стигла је на Свету гору и они обилазе терен, а на неколико мјеста око манастира Хиландар почели су и да гасе пожар, потврдио је за Интернет портал РТС-а Драган Дончевски из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Горан Николић, начелник Управе за ватрогасно спасилачке послове, који је вођа екипе, рекао је јутрос за Радио Б92 да се екипа српских ватрогасаца јутрос укрцала на трајект у Уранополису.

- Оног тренутка када се будемо искрцали идемо право на терен, тако да ћемо, без обзира што смо путовали целу ноћ, одмах кренути са гашењем пожара - додао је он.

Према његовим ријечима, ширину и дужину фронта пожара тренутно је тешко утврдити, а пожарт је ваздушном линијом удаљен од Хиландара око четири километра

Бојан Гламочлија, портпарол и координатор у Сектору за ванредне ситуације МУП-а Србије, рекао је да је ова екипа формирана хитно на основу договора влада Србије и Грчке.

- У овој колони, која је формирана за свега неколико сати, налазе се десет ватрогасних екипа из Београда, Смедерева, Јагодине, Ужица и Ниша. Опремљени смо тако да можемо ефикасно да заштитимо људе и имовину како не би у опасност дошао и манастир Хиландар на светој Гори - рекао је Гламочлија.

Варогасци из Србије, њих 49 отпутовало је синоћ из Ниша на Свету гору, како би помогли у гашењу пожара у близини манастира Хиландар.

Они би на терен захваћен пожаром требало да стигну у подне, изјавио је за РТС Горан Николић, начелник ватрогасно спасилачких јединаца Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Манастир Хиландар у овом тренутку није угрожен пожаром који је од њега удаљен три до пет километара, али би се ситуација могла промијенити уколико буде јаког вјетра, рекао је Драган Дончевски из Сектора МУП-а за ванредне ситуације.

Дончевски је рекао за РТС да је ватра захватила четинаре и да се зато тих три до пет километара уз јак вјетар и промјену правца вјетра врло брзо могу претворити у неких стотињак метара.

Дончевски је објаснио да су предузете превентивне мјере за заштиту Хиландара, због искуства са пожаром који је избио 2004. године од чега се манастир још није опоравио и још се рестаурира.

- Обављена је и обука ватрогасаца - монаха у манастиру, тако да постоји екипа од десет људи која је обучена и опремљена и може да гаси шумски пожар - рекао је Дончевски и додао да се још не зна шта је узрок пожара на Светој Гори.

У Грчку је упућено 49 припадника ватрогасних јединица из Ужица, Јагодине, Сремске Митровице, Смедерева и Ниша.

Екипе су опремљене са десет ватрогасних и теренских возила.

На Светој гори још гори борова шума у близини Хиландара, али манастирски комплекс за сада није угрожен.

Грчки ватрогасци за гашење пожара до сада су користили поред специјалних возила и пет авиона и два хеликоптера.

Атински радио Скаи јавља да се побољшало се стање на рубу Свете горе, у сјеверној Грчкој.

Ватрогасци су се изоловали два ватрена фронта - у планинском предјелу у области у којој је и Манастир Хиландар, и код мјеста Урануполис, на прилазу полострву Атос на којем је Света гора.

У Урануполису којем је ватра јуче накратко пришла, проглашено је ванредно стање.

У том крају су ухапшене четири особе и осумњичене за подметање пожара.

Ватрогасци су радили читаву ноћ јер је вјетар разгоријевао нека готово угашена жаришта.

Од јутрошњег свитања, поново им помажу авиони, а на тлу је стотинак ватрогасаца, и 40 војника и грађана-добровољаца.
До сада је на Светој гори и прилазима изгорјело 1.200 до 1.500 хектара шуме, усјева и винограда.

Власти су дјелимично евакуисале становнике туристичког места и пристанишне луке Уранополис.

Према тврдњама ватрогасаца, ниједан од двадесет манастира на Светој гори није угрожен, јер се ватра усмјерила ка оближњој шуми код Уранополиса.

Пожар на Светој Гори избио је у сриједу и још није под контролом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана