Srpkinja vođa narko klana u Španiji, na plantažama marihuane radili Srbi, Bugari i Španci

blic.rs
Srpkinja vođa narko klana u Španiji, na plantažama marihuane radili Srbi, Bugari i Španci

Srpkinja J. A. (30) uhapšena uhapšena je u blizini Valensije zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je u Šapniji proizvodila drogu i izvozila je na tržište Holandije i Španije.

Kako je objelodanila španska policija, sa J. A. je uhapšeno još 13 Srba koji su radili na njenim plantažama za uzgoj marihuane.

“Uhapšeni su uglavnom srpski državljani, a na dvije plantaže otkriveno je 3.000 biljaka i oko 200 kilograma marihuane koja je bila osušena i spremna za prodaju”, saopštila je tamošnja policija.

U kuću u kojoj J. A. živi u Valensiji, specijalci su upali pod punom ratnom opremom i u sefu pronašli 24.000 evra.

“Otkriveno je da su članovi bande iznajmljivali kuće ili farme, a mozak operacije bila je J. A., koja je imala fiktivnu firmu za prodaju sjemena voća, povrća i đubriva. Zaposlila je ljude uglavnom iz Srbije, mada je među uhapšenima bilo i Bugara i Španaca koji već imaju dosijee. Interesantno je i da je svaka plantaža imala dvojicu stražara, Bugarina i Srbina, naoružana električnim pištoljima za odbranu - pisali su španski mediji.

“Marihuanu su čuvali 24 sata dnevno, a neki od pripadnika grupe su čak spavali na plantažama kako bi vodili računa o biljkama”, navode oni koliko je dobro bila organizovana grupa koju je predvodila 30-godišnja Srpkinja.

Plantaže marihane koje je ona napravila, kako navode, bile su moderne, opremljene reflektorima, klima-uređajima, sejalicama, filterima i ventilatorima.

 

“Osim toga, uhapšeni koji su radili za J. A. koristili su i hemijska sredstva kojima se ubrzava cvjetanje, a samim tim i pospješuje proizvodnja, odnosno uvećava profit”, naveli su oni. Drogu spremnu za prodaju izvozili su u Dansku i Holandiju, jer je cijena u tim zemljama daleko viša nego u Španiji.

“Osim što su uzgajali marihuanu za evropsko tržište, sumnje se da je Srpkinja novac zarađen od prodaje droge ubacivala u legalne tokove, pa je policija prilikom pretresa zaplijenila i dokumentaciju koja sadrži i fiktivne račune koji su navodno plaćeni firmi koju je otvorila”, navode izvori iz istrage.

Sumnje se da je J. A. pomogao brat, koji se u avgustu 2018. godine sklonio u Srbiju.

Srbi u Španiji

U posljednjih nekoliko godina, u Španiji je otkriveno više od 20 laboratorija za uzgoj marihuane, a tokom ovih policijskih akcija uhapšeno je nekoliko desetina Srba.

“Veliki broj naših ljudi odlučuje se da baš u Španiji, najčešće u okolini Valensije, gdje već ima mnogo naših ljudi, pokrene ovaj nezakoniti biznis jer su u toj zemlji kazne za proizvodnju marihuane najniže u Evropi”, kaže izvor.

On podsjeća daje prije nekoliko mjeseci u toj državi razbijena grupa koju je organizovao G. A. (38) sa Vračara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana