Српкиња осуђена у Италији на 12 година затвора због умијешаности у убиство VIDEO

Агенције
Српкиња осуђена у Италији на 12 година затвора због умијешаности у убиство VIDEO

Трст - Српска држављанка из Београда Љубица Костић (45) осуђена је у Италији на 12 година затвора због убиства златара Алда Карлија (75) из Трста. Костићева која је подводила проститутке учествовала је са још тројицом саучесника у ликвидацији златара 20. децембра 2017. године.

Осим затворске казне Костићева ће морати да породици убијеног Алда Карлија плати одштету од 700.000. Љубица је ухапшена у Трсту 28. децембра 2017. године.

Злочин, за који се најприје вјеровало да је посљедица пљачке, догодио се у породичној куćи жртве у италијанском мјесташцу Општина, које се налази у близини Трста. Како је за сада утврђено истрагом, Карли је најприје мучен, везиван и брутално претучен – убице су му умало откинуле ухо – а затим је задављен. Истовремено, убице су напале и његову мајку, старицу од 94 године, које је непокретна и практично слијепа. Она је, међутим, преживјела тортуру – правећи се мртва.

Као да злочин сам по себи није био довољно шокантан, прича коју су инспектори открили подсјећа на прави крими-роман. Наиме, Карли је био умијешан у мрежу проституције и продаје драгуља на црном тржишту. Златар је, како пишу италијански медији, имао “дил” са тројицом мушкараца – за које се вјерује да су га убили – да их снабдијева драгим камењем, које они потом препродају и дају му проценат од профита.

Ради се о бившем полицајцу Милану Пешиćу, који се налази у затвору у Србији, а Душан Пејчиć и Оливера Ристић Петровић, са којом је бивши златар био у блиским односима од 2011. године, и која је Карлију дуговала скоро 240.000 евра у новцу, злату и драгуљима, су у бјекству, пише “Курир”.

Осим новцем, дилери су добављачу плаћали и сексом, за који су ангажовали проститутке из Србије. Ту у причу улази Љубица Костић (45), мадам из Београда која је дужи временски период подводила дјевојке Карлију. Алдо је у замјену за услуге сексуалних перформанса које су се одвијале у његовој радњи у Улици Донадони у Трсту, плаćао златним накитом. У највише случаја у питању су удате жене из Србије које живе и раде у Трсту, а, које је Костиć налазила и упознавала са убијеним Алдо Карлијем.

Што се тиче њене умијешаности у убиство златара, Љубицу терете подаци са телефонских базних станица, који је смјештају у непосредну близину куће у којој се десио злочин. Претходно, у њеном и телефону убице нађене су инкриминишуће поруке из вечери убиства.

Наиме, како је “Курир” пренио писање италијанских медија, тројица убица требало је да се 20. децембра 2017. нађу са Карлијем у Аустрији, како би договорили примопредају новца. Но, умјесто тога, одлучили су да направе “сачекушу” златару, за кога су вјеровали да ће их преварити и узети новац који су заједно депоновали на аустријском рачуну.

Како се спекулише, на том рачуну било је најмање 100.000 евра прљавог новца од продаје драгуља на црном тржишту. Убице су Карлију најприје, око четири сата након поноћи, послали поруку како би га упитали да ли је кренуо на мјесто састанка. Када им није одговорио, упали су у његово двориште.

У међувремену, од Љубице, која је такође била у близини, су сазнали тачну адресу, изглед аутомобила који је Карли возио, и сличне детаље који су им олакшали припрему злочина. Када су се увјерили да су на правом мјесту, упали су у кућу, везали златара, и, како се вјерује, од њега покушали да извуку информације о новцу. Брутално мучење, дављење и пребијање окончало се смрћу златара. Иначе, полиција испитује и улогу Карлијеве супруге у бруталном убиству златара.

Њима је, како пише италијанска штампа, сумњиво то што је жена преспавала убиство сопственог супруга, које се десило недалеко од њене спаваће собе. Њу, међутим, из сна нису пробудили крици њеног умирућег мужа, као ни свекрве коју су убице такође мучиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана