Srbin ušao u bečku skupštinu

Tanjug
Srbin ušao u bečku skupštinu

BEČ - U budućem sazivu bečke skupštine po prvi put će biti i jedan Bečlija srpskog porijekla Nemanja Damnjanović.

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe potvrdio je danas Tanjugu, nakon što su objavljeni konačni rezultati nedjeljnih lokalnih, gradskih i pokrajinskih izbora u Beču, da je Damnjanović dobio poslanički mandat u skupštini grada Beča.

On je objasnio da je Damnjanović, koji je bio visokorangiran na listi kandidata FPO, dobio mandat iz opštine Favoriten (10. bečki okrug), gdje je stranka osvojila četiri dodatna mandata.

Štrahe je, na današnjoj konferenciji za štampu, izrazio zadovoljstvo ostvarenim rezultatom na izborima, na kojima je FPO postala druga politička snaga u Beču, osvojivši više od 30 odsto glasova.

On je podvukao da je ovo najbolji rezultat koji je ostvaren u istoriji FPO, čak uspešniji nego u doba liderstva Jerga Hajdera.

"Svaka stranka bi željela uspjehe koje smo ostavrili u ovoj godini, kako u pokrajini Burgenland, tako i u Štajerskoj, Gornjoj Austriji i sada u Beču. Može se reći da je ovo najuspešnija godina u istoriji FPO. Nikada do sada nismo bili tako snažni", rekao je Štrahe podsjećajući da je, kada je došao na čelo FPO u Beču, 2004. godine, cilj stranke bio osvajanje šest do osam odsto glasova.

Međutim, on ukazuje i na mogućnost nepravilnosti na ovim izborima, istakavši da su listići za glasanje putem pošte u nekim opštinama izmjenili ishod, i to ne u opštinama u kojima tradicionalno veliki broj pristalica Zelenih i Narodne partije (OVP) glasa putem pošte.

"To je upadljivo i potrebno je provjeriti sve informacije o mogućim nepravilnostima, jer su glasovi sa tih listića bili dijametralno suprotni trendovima", kazao je Štrahe.

Kada je riječ o saveznoj vladi, koju čine SPO i OVP, Štrahe je ocjenio da bi trebalo održati prijevremene izbore, jer su građani jasno pokazali da je doživio neuspjeh kurs kancelara Vernera Fajmana.

"Fajman je slep za realnost, i nije još shvatio da je najneuspješniji lider SPO. Od kada je na čelu stranke sve ide nizbrdo, gubitak bilježi na svim izborima", kritkovao je on ukazujući da su socijaldemokrate slavile i u nedjelju iako su imale gubitak od pet odsto na osnovu prethodnih izbora, a ujedno ostvarili i najgori rezultat u istoriji stranke u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana