Srbin optužen u Njemačkoj zbog vrbovanja za IS

Agencije
Srbin optužen u Njemačkoj zbog vrbovanja za IS

Berlin - Njemačko tužilaštvo podiglo je u petak optužnicu zbog terorizma protiv pet osoba, uhapšenih u novembru, među kojima je i tridesetsedmogodišnji Nijemac srpskog porijekla Boban S.

Glavnoosumnjičeni je državljanin Iraka (33) Ahmed Abdulah koji osumnjičen za članstvo u terorističkoj organizaciji, finansiranje terorizma i javne pozive na činjenje zločina, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Petoricu osumnjičenih tužilaštvo tereti da su regrutovali mlade muslimane u Njemačkoj da se pridruže Islamskoj državi u borbama u Siriji i Iraku.

Među osumnjičenima je i Nijemac srpskog porijekla Boban S., koji je bio zadužen za podučavanje regruta o arapskom i radikalno islamskom sadržaju. Među ostalim uhapšenima su imam radikalne džamije u Hilderšajmu, koji je u džamiji i drugim dijelovima Njemačke držao "islamske seminare", turski državljanin, državljanin Kameruna i jedan Nijemac.

Tužilaštvo je optužnicu podiglo na osnovu iskaza neimenovanog izvora, za koji navode da mu je garantovana bezbjednost i anonimnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana