Србин који је учествовао у спасавању дјечака: Били смо уплашени, дивим се тој дјеци

Агенције
Србин који је учествовао у спасавању дјечака: Били смо уплашени, дивим се тој дјеци

Бангкок - Иван Караџић, један од спасилаца из међународног тима ронилаца који је помага Тајланђанима у опсежној акцији спасавања дјечака из пећине, проговорио је за “ББЦ”.

Објаснио је због чега се диви дјечацима који су запели у пећини.

“Та дјеца била су присиљена да направе нешто што никада у историји ниједно дијете није требало да направи. Ни на који начин није нормално да дјеца од 11 година роне у пећини”, рекао је Караџић за “ББЦ”, па објаснио:

“Роне у нечему што се сматра изузетно опасним условима, нема апсолутно никакве видљивости, једино свјетло које тамо стиже је оно из наших лампи. Из тог разлога били смо веома уплашени због панике која може избити. Уз то, постоји вишеструка опасност од квара опреме коју користимо. Због тога смо имали резервни план: Шта ако престане да нам ради овај дио опреме? Онда ћемо направити ово. Шта ако нам откаже други дио опреме? Замијенићемо га резервним. И тако даље. Не иде ми у главу колико су та дјеца добра”, испричао је Караџић. 

Он је додао да су то невјероватно снажна дјеца.

“Да не повјерујеш”, рекао је.

На новинарско питање како је реаговао кад је видио прво дијете у пећини, Караџић је одговорио:

“Био сам веома уплашен, јер кад сам видио рониоца и дијете испред себе, а не можемо видјети далеко у тим условима, можда 50 метара, још нисам знао да ли је то жртва или живо дијете. Био сам врло, врло уплашен. Није то био добар осјећај. Али, кад сам видио да је дијете живо и да дише, осјећао сам се веома добро”, рекао је Караџић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана