Srbi strahuju da je uzrok požara spor o kanonizaciji Stepinca

Srna
Srbi strahuju da je uzrok požara spor o kanonizaciji Stepinca

Beograd - Američki dnevni list "Njujork post" piše da srpska zajednica strahuje da požari, koji su zahvatili Srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu i još tri pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji, predstavljaju koordinisan napad na religiju i da su podmetnuti u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

List podsjeća da je papa Franjo prošle nedjelje odlučio da odloži ceremoniju za Stepinca, prije svega, zbog otvorenog negodovanja Srpske pravoslavne crkve.


Direktor Instituta za balkanske studije u Beogradu Dušan T. Bataković ocijenio je da je na pravoslavni Vaskrs izgorjelo previše pravoslavnih svetinja da bi se to moglo nazvati nesrećnim slučajem, te da ne može biti isključena neka vrsta terorističke akcije.

Bataković je podsjetio da je Srpska pravoslavna crkva u posljednjih šest mjeseci tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Alojzija Stepinca zbog njegovog saučesništva u velikim masakrima i genocidu protiv Srba, Jevreja i Roma.

"Papa je odgodio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima hrvatske crkve, što je izazvalo bes, jer se on smatra jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji", rekao je bivši srpski ambasador u Parizu.

Izvršni direktor Istraživačkog instituta Jasenovac Beri Lituči kaže da je riječ o strašnoj tragediji i da nisu isključili pomisao da je riječ o napadu.

Lituči smatra da istražioci moraju pažljivo razmotriti nedavne katoličko-pravoslavne odnose u pokušaju da saznaju šta je izazvalo požare u crkvama u Australiji i Rusiji.

On je podsjetio da se tokom rata devedesetih godina 20. vijeka Crkva Svetog Save suočavala sa brojnim prijetnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana