Срби страхују да је узрок пожара спор о канонизацији Степинца

Срна
Срби страхују да је узрок пожара спор о канонизацији Степинца

Београд - Амерички дневни лист "Њујорк пост" пише да српска заједница страхује да пожари, који су захватили Српску православну цркву Свети Сава на Менхетну и још три православне цркве у Аустралији и Русији, представљају координисан напад на религију и да су подметнути у знак освете због блокирања канонизације хрватског кардинала Алојзија Степинца.

Лист подсјећа да је папа Фрањо прошле недјеље одлучио да одложи церемонију за Степинца, прије свега, због отвореног негодовања Српске православне цркве.


Директор Института за балканске студије у Београду Душан Т. Батаковић оцијенио је да је на православни Васкрс изгорјело превише православних светиња да би се то могло назвати несрећним случајем, те да не може бити искључена нека врста терористичке акције.

Батаковић је подсјетио да је Српска православна црква у посљедњих шест мјесеци тражила од папе Фрање да не канонизује кардинала Алојзија Степинца због његовог саучесништва у великим масакрима и геноциду против Срба, Јевреја и Рома.

"Папа је одгодио доношење одлуке о канонизацији Степинца упркос протестима хрватске цркве, што је изазвало бес, јер се он сматра једним од кључних чланова цркве у хрватској историји", рекао је бивши српски амбасадор у Паризу.

Извршни директор Истраживачког института Јасеновац Бери Литучи каже да је ријеч о страшној трагедији и да нису искључили помисао да је ријеч о нападу.

Литучи сматра да истражиоци морају пажљиво размотрити недавне католичко-православне односе у покушају да сазнају шта је изазвало пожаре у црквама у Аустралији и Русији.

Он је подсјетио да се током рата деведесетих година 20. вијека Црква Светог Саве суочавала са бројним пријетњама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана