Sprega mafije i vlasti razara Rim

Agencije
Sprega mafije i vlasti razara Rim

Rim - Moćne mafijaške porodice iz svih regija Italije udružile su snage i zajedno rade u Rimu, a pod vladinom lupom našle su se i gradske vlasti zbog sumnje da su pale pod uticaj kriminalnih organizacija, zbog kojih taj grad već zovu "prestonicom mafije".

Prema navodima italijanske policije, udruživanje mafijaša je i te kako realna činjenica. U izvještaju italijanske policije, koji je objavio list "Stampa", navodi se da je Rim, osim što je glavni grad Italije, takođe i prestonica pranja novca. Ukupno 45 kriminalnih organizacija, od klana "Ndrangeta" iz Kalabrije, preko "Koza nostre" i "Kazamonike" do "Kamore" iz Napulja, zakopale su ratne sjekire i počele su da sarađuju, a sve s ciljem sticanja ogromne finansijske koristi. Ovaj neočekivani savez stavlja italijansku policiju na Tantalove muke.

- Rim je postao evropski centar pranja novca, u kome se obrću ogromne sume od krijumčarenja droge i oružja, otmica, iznuda, zelenašenja i prostitucije - navodi se u izvještaju rimskih bezbjednosnih službi.

Ističu da je riječ o "novoj vrsti organizovanog kriminala", drugačijoj od onog koji je bio karakterističan za mafiju, naročito one porodice iz Sicilije, Kalabrije i Kampanje, koje su maltene opremljene poput malih vojski.

Rim se još trese od prošlogodišnjeg skandala, kada je otkriveno da gradom već čitavu deceniju hara grupa "Mafija kapitale", koju su činili kontroverzni biznismeni, podmićeni političari i zvaničnici, članovi gradske uprave. Prema podacima policije, "Mafija kapitale" je u tom periodu raznim mahinacijama prisvojila skoro pola milijarde evra, što je novac koji je trebalo da ide gradu Rimu.

Zbog toga je italijanska vlada saopštila da će staviti gradsku vijećnicu u Rimu pod strogi nadzor. Otkriveni skandal otkrio je sumnje u raširenu korupciju među gradskim vlastima, što bi donekle objasnilo loše stanje gradskih ulica i još gore stanje opštinskog budžeta.

Poslije višesedmičnog razmatranja, kabinet italijanskog premijera Matea Rencija odlučio je da samo jedan od 15 rimskih okruga, koji obuhvata naselje Ostija na obali Ligurskog mora, bude stavljen pod direktnu kontrolu vlade zbog navodne infiltracije mafije.

"Planetarna sramota"

Koliko su mafijaške porodice postale bliske i koliku moć imaju pokazuje prošlonedjeljni pogreb šefa klana "Kazamonika" Vitorija Kazamonike, koji je sahranjen uz pravi mini-spektakl. Od posipanja povorke ružinim laticama iz helikoptera do pozlaćenih kočija, sve je podsjećalo na "Kuma", legendarno ostvarenje Fransisa Forda Kopole. Čak je i muzika bila iz pomenutog filma. Ovakva vrsta "mafijaške bahatosti" razbjesnila je premijera Matea Rencija, koji je sahranu nazvao "planetarnom sramotom za Italiju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana