Špigl podnio tužbu zbog američkog špijuniranja

Tanjug
Špigl podnio tužbu zbog američkog špijuniranja

Njemački nedjeljnik "Špigl" objavio je da je bio na meti špijunaže SAD i da je podnio zbog toga krivičnu prijavu nadležnom tužiocu u Karlsrueu.

Ugledni magazin imao je vodeću ulogu u objavljivanju informacija odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena o masovnom nadzoru američke Agencija za nacionalnu bezbjednost (NCA), prenela je agencija AFP.

"Špigl" je objavio da je 2011. godine američka CIA obavijestila Gintera Hesa, glavnog obavještajnog koordinatora njemačke kancelarke Angele Merkel o identitetu osobe koja je navodno bila izvor ovog nedjeljnika u njemačkoj vladi.

Ta osoba je ubrzo potom prebačena na posao u arhivi njemačke obavještajne službe BND, uz zvanično objašnjenje o potrebi rezanja troškova u vladi koja je o tome ćutala.

"Špigl" je saopštio da pretpostavlja da je bio pod nadzorom američke obaveštajne službe, zbog čega su podnijeli prijavu saveznom tužiocu zbog aktivnosti koje su narušile tajnost komunikacija.

Ovaj nedjeljnik objavio je 2013. godine da je NCA navodno prisluškivala telefon Angele Merkel, što je izazvalo krizu povjerenja između Berlina i Vašingtona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana