Шпигл поднио тужбу због америчког шпијунирања

Танјуг
Шпигл поднио тужбу због америчког шпијунирања

Њемачки недјељник "Шпигл" објавио је да је био на мети шпијунаже САД и да је поднио због тога кривичну пријаву надлежном тужиоцу у Карлсруеу.

Угледни магазин имао је водећу улогу у објављивању информација одбјеглог америчког обавјештајца Едварда Сноудена о масовном надзору америчке Агенција за националну безбједност (NCA), пренела је агенција АФП.

"Шпигл" је објавио да је 2011. године америчка CIA обавијестила Гинтера Хеса, главног обавјештајног координатора њемачке канцеларке Ангеле Меркел о идентитету особе која је наводно била извор овог недјељника у њемачкој влади.

Та особа је убрзо потом пребачена на посао у архиви њемачке обавјештајне службе БНД, уз званично објашњење о потреби резања трошкова у влади која је о томе ћутала.

"Шпигл" је саопштио да претпоставља да је био под надзором америчке обавештајне службе, због чега су поднијели пријаву савезном тужиоцу због активности које су нарушиле тајност комуникација.

Овај недјељник објавио је 2013. године да је NCA наводно прислушкивала телефон Ангеле Меркел, што је изазвало кризу повјерења између Берлина и Вашингтона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана