Spasio Ruzvelta, Staljina i Čerčila

Glas Srpske
Spasio Ruzvelta, Staljina i Čerčila

MOSKVA - Jedan od najčuvenijih sovjetskih špijuna Gevork Vartanjan (88), poznat pod šifrovanim imenom Amir, umro je preksinoć u Moskvi poslije teške bolesti.

Vartanjan je ostao upamćen po tome što je 1943. godine kao 19-godišnjak, zahvaljujući podacima koje je prikupio, spriječio napad na lidere Rusije, SAD i Engleske Josifa Staljina, Teodora Ruzvelta i Vinstona Čerčila, tokom savezničke konferencije u Teheranu.

Veliki dio njegovog života obilježen je oznakom "strogo povjerljivo", a u špijunažu ga je još kao 16-godišnjaka uveo otac Andrej, koji je bio iranski državljanin.

Vartanjan je rođen u Rostovu na Donu, ali se tridesetih godina prošlog vijeka preselio u Iran i tamo dočekao početak Drugog svjetskog rata djelujući pod lažnim imenom Amir.

Prošao je britansku obavještajnu školu, a poslije rata se vratio u Sovjetski Savez i službovao kao špijun KGB u različitim operacijama na Dalekom i Bliskom istoku, kao i na Zapadu i nikada nije bio otkriven.

Penzionisan je u činu pukovnika, a 1984. godine odlikovan je ordenom Narodnog heroja Sovjetskog Saveza. Dobitnik je mnogih priznanja.

Nastavio je da radi i kada je otišao u penziju, prije svega na obučavanju mladih kadrova, a njegovo ime postalo je poznato tek 2000. godine kada je sa njegovih misija skinuta oznaka tajnosti.

Tandem sa ženom

Tokom svog izuzetnog života, koji je bio specifičan i po standardima špijuna i čiji dijelovi su i danas obavijeni velom tajne, Vartanjan je radio u tandemu sa svojom suprugom Goar, koja je takođe bila agent. Zajedno su radili 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana