Спасио Рузвелта, Стаљина и Черчила

Глас Српске
Спасио Рузвелта, Стаљина и Черчила

МОСКВA - Један од најчувенијих совјетских шпијуна Геворк Вартањан (88), познат под шифрованим именом Aмир, умро је прексиноћ у Москви послије тешке болести.

Вартањан је остао упамћен по томе што је 1943. године као 19-годишњак, захваљујући подацима које је прикупио, спријечио напад на лидере Русије, СAД и Енглеске Јосифа Стаљина, Теодора Рузвелта и Винстона Черчила, током савезничке конференције у Техерану.

Велики дио његовог живота обиљежен је ознаком "строго повјерљиво", а у шпијунажу га је још као 16-годишњака увео отац Aндреј, који је био ирански држављанин.

Вартањан је рођен у Ростову на Дону, али се тридесетих година прошлог вијека преселио у Иран и тамо дочекао почетак Другог свјетског рата дјелујући под лажним именом Aмир.

Прошао је британску обавјештајну школу, а послије рата се вратио у Совјетски Савез и службовао као шпијун КГБ у различитим операцијама на Далеком и Блиском истоку, као и на Западу и никада није био откривен.

Пензионисан је у чину пуковника, а 1984. године одликован је орденом Народног хероја Совјетског Савеза. Добитник је многих признања.

Наставио је да ради и када је отишао у пензију, прије свега на обучавању младих кадрова, а његово име постало је познато тек 2000. године када је са његових мисија скинута ознака тајности.

Тандем са женом

Током свог изузетног живота, који је био специфичан и по стандардима шпијуна и чији дијелови су и данас обавијени велом тајне, Вартањан је радио у тандему са својом супругом Гоар, која је такође била агент. Заједно су радили 30 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана