Spasen ruski pilot VIDEO

Srna
Spasen ruski pilot VIDEO

Pariz - Jednog od dva ruska pilota koji su se katapultirali iz aviona koji je oborila Turska pronašla je sirijska vojska i sada ga vodi u rusku bazu u Siriji, dok je drugi povrijeđen prilikom spuštanja nakon čega su ga ubili džihadisti u toj oblasti, izjavio je danas ruski ambasador u Francuskoj Aleksandar Orlov.

"Kada je avion oboren, oba pilota su se katapultirala iz letjelice, od kojih je jedan najprije povrijeđen kada se spustio padobranom, a potom su ga na zemlji divljački ubili džihadisti koji su se nalazili u toj oblasti", rekao je on za radio "Erop 1".

Drugi pilot je, kako je objasnio, uspio da pobjegne i, prema najnovijim informacijama, spasla ga je sirijska vojska i sada ga vodi ka ruskoj bazi.

Generalštab ruske vojske objavio je sinoć da je jedan od pilota ubijen iz automatskog oružja na zemlji nakon što je avion oboren, dok o drugom pilotu nije izneo nikakve podatke.

Turska je juče ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Ruski bombarder nije bio u turskom vazdušnom prostoru

Ministarstvo odbrane RF objavilo je dijagram leta oborenog ruskog aviona u Siriji, kao i rakete ispaljene sa turskog F-16.

Ovi podaci potvrđuju da, bombarder Su-24, kako tvrdi turske strana, nije uletio u vazdušni prostor Turske, već je turski lovac F-16 prešao svoju granicu i letio iznad teritorije Sirije kako bi napao ruski avion.

Na snimku se vidi da je ruski bombarder (crvenom bojom je obilježena putanja leta Su-24), nakon poletanja iz baze napravio manevar i letio na udaljenosti od jednog kilometra od granice sa Turskom. Kada se povukao dalje od granice, turski F-16 (njegov let je obilježen plavom bojom) ga je sustigao u vazdušnom prostoru Sirije i ispalio rakete, poslije čega se okrenuo i nestao u Turskoj.

Takođe, Ministarstvo odbrane RF je objavilo video snimak letova u zoni obaranja Su-24. Na njemu je crvenom bojom označena putanja leta ruskog bombardera, a zelenom bojom — let F-16.

Iz Ministarstva odbrane RF je nešto ranije najavljeno da će sve aktivnosti vazduhoplovstva u Siriji biti nastavljene prema prethodno utvrđenim planovima, a da će se jedinicama u Siriji pridružiti i krstarica „Moskva", opremljena sistemom protivvazdušne odbrane „Tvrđava".

Ove krstarica će biti podrška ruskim avionima u priobalnom dijelu Latakije i biće spremna da uništi sve ciljeve koji predstavljaju potencijalnu opasnost za ruske avione.

Iz ministarstva je saopšteno i da će svi vojni kontakti sa Turskom biti prekinuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana