Спасен руски пилот VIDEO

Срна
Спасен руски пилот VIDEO

Париз - Једног од два руска пилота који су се катапултирали из авиона који је оборила Турска пронашла је сиријска војска и сада га води у руску базу у Сирији, док је други повријеђен приликом спуштања након чега су га убили џихадисти у тој области, изјавио је данас руски амбасадор у Француској Александар Орлов.

"Када је авион оборен, оба пилота су се катапултирала из летјелице, од којих је један најприје повријеђен када се спустио падобраном, а потом су га на земљи дивљачки убили џихадисти који су се налазили у тој области", рекао је он за радио "Ероп 1".

Други пилот је, како је објаснио, успио да побјегне и, према најновијим информацијама, спасла га је сиријска војска и сада га води ка руској бази.

Генералштаб руске војске објавио је синоћ да је један од пилота убијен из аутоматског оружја на земљи након што је авион оборен, док о другом пилоту није изнео никакве податке.

Турска је јуче ујутро оборила руски војни авион на граници са Сиријом зато што је, како тврди турска војска, повредио ваздушни простор Турске иако је више пута упозорен, док руско Министарство одбране истиче да руски авион није нарушио турски ваздушни простор.

Руски бомбардер није био у турском ваздушном простору

Министарство одбране РФ објавило је дијаграм лета обореног руског авиона у Сирији, као и ракете испаљене са турског Ф-16.

Ови подаци потврђују да, бомбардер Су-24, како тврди турске страна, није улетио у ваздушни простор Турске, већ је турски ловац Ф-16 прешао своју границу и летио изнад територије Сирије како би напао руски авион.

На снимку се види да је руски бомбардер (црвеном бојом је обиљежена путања лета Су-24), након полетања из базе направио маневар и летио на удаљености од једног километра од границе са Турском. Када се повукао даље од границе, турски Ф-16 (његов лет је обиљежен плавом бојом) га је сустигао у ваздушном простору Сирије и испалио ракете, послије чега се окренуо и нестао у Турској.

Такође, Министарство одбране РФ је објавило видео снимак летова у зони обарања Су-24. На њему је црвеном бојом означена путања лета руског бомбардера, а зеленом бојом — лет Ф-16.

Из Министарства одбране РФ је нешто раније најављено да ће све активности ваздухопловства у Сирији бити настављене према претходно утврђеним плановима, а да ће се јединицама у Сирији придружити и крстарица „Москва", опремљена системом противваздушне одбране „Тврђава".

Ове крстарица ће бити подршка руским авионима у приобалном дијелу Латакије и биће спремна да уништи све циљеве који представљају потенцијалну опасност за руске авионе.

Из министарства је саопштено и да ће сви војни контакти са Турском бити прекинути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана