Спасавање дјечака на Тајланду могло би трајати и до четири дана

Танјуг
Спасавање дјечака на Тајланду могло би трајати и до четири дана

Бангкок - Спасавање 12 дјечака и њиховог тренера из пећине на сјеверу Тајланда, које је данас почело, могло би да траје два до четири дана, јављају агенције.

Генерал мајор тајландске војске Чалонгчај Чајакам изјавио је да би за извлачење све тринаесторице, у зависности од услова у дјелимично поплављеној пећини, била потребно два до четири дана.  

Гувернер провинције Чијанг Рај, Наронгсак Осатанакорн, који је надлежан за акцију спасавања, каже да су дјечаци и тренер физички спреми и ментално ријешени за акцију извлачења из пећине, у којој се налазе већ двије недјеље.

Наронгсак каже за АП да је спремно 13 амбулантних кола и два хеликоптера. Он је објаснио да је акција спасавања започета јер је ниво воде у пећини оптималан.

Иако би акција спасавања могла да потраје, први дјечак би могао да изађе на површину већ данас, око 21:00 часова по локалном времену.

Акцију спроводи 13 ронилаца, осам странаца и пет припадника тајландских морнаричких “фока”.

Приликом извлачења из пећине, сваког од дјечака, који су сви непливачи, пратиће два рониоца. Једини начин да их изведу из пећине је да роне мрачним, кривидавим и тијесним пролазима, у мутној води, кроз снажне струје.

Један припадник тајландских “фока” преминуо је у петак након роњења тим путем.

До пећинске просторије гдје је тринесторка заробљена, достављени су храна, вода, лијекови, као и канистери са кисеоником, пошто постоји забринутост и да би ниво кисеоника могао опасно да се спусти.

У суботу је званично почела сезона монсуна у Тајланду, која траје до октобра.

Дјечаци се у пећини Там Луанг налазе од 23. јуна и пуних девет дана није се знало да ли су живи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана