Španci hapse Pućdemona, teretiće ga za pobunu?

B92
Španci hapse Pućdemona, teretiće ga za pobunu?

Madrid - Špansko tužilaštvo traži podizanje optužnica protiv smenjenih katalonskih lidera zbog "djela protiv ustavnog poretka", javlja AFP.

Glavni tužilac Hoze Manuel Masa rekao je da bi katalonske političare optužnice teretile za "pobunu", "podstrekivanje na pobunu" i "provokaciju", ali i za pronevjeru.

To znači da bi mogla da uslijede prva hapšenja zbog referenduma i proglašenja nezavisnosti Katalonije, što je u skladu sa porukom iz Madrida poslatom u subotu da "niko nije iznad zakona".

Rojters navodi da se sada, prema španskom pravosudnom sistemu, zahtjev tužioca upućuje sudiji na razmatranje. Navodi se da je Maza zatražio od sudije da pozove na svjedočenje secesionističke lidere.

AP precizira da je Maza zatražio optužnice protiv članova smjenjene katalonske vlade i vodećih ljudi regionalnog parlamenta koja je dozvolila glasanje o nezavisnosti koje je obavljeno prošlog petka. Navodi se da su za krivična djela za koje se optužuju katalonski lideri predviđena kazne od 30, 15 i šest godina zatvora.

AP navodi da je Maza rekao da će od sudija tražiti da se protiv katalonskih zvaničnika primjene preventivne mere, ali nije naveo da li po time misli na njihovo trenutno hapšenje i slanje u zatvor do početka sudjenja.

Španske vlasti i veći dio međunarodne zajednice ne priznaju rezultate katalonskog referenduma, jer smatraju da je nelegalno organizovan, a samim tim odbacuju i proglašenje katalonske republike u parlamentu Katalonije.

Ipak, smijenjenom katalonskom lideru Karlesu Pućdemonu su poručili da je "slobodan da se kandiduje na prijevremenim pokrajinskim izborima".

Španski mediji su u međuvremenu objavili da je Pućdemonova porodica "pobjegla u Rumuniju", odakle je rodom njegova supruga Marsela Topor.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, španski premijer Marijano Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Podsjetimo, Evropska unija je poručila da je pitanje Katalonije unutrašnje pitanje Španije, a iz Evropskog parlamenta je stigla poruka da nijedna članica EU neće priznati Kataloniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana