Snouden: Neće me ubiti, ali...

B92
Snouden: Neće me ubiti, ali...

Moskva - Bivši američki obavještajac Edvard Snouden zatražio je od Švajcarske da mu odobri azil i naveo da bi volio da ponovo živi u Ženevi, gdje je boravio kao agent CIA.

On je iz Moskve govorio video-linkom na premijeri filma "Sitizen for", koji je snimljen na osnovu njegove životne priče.

"Želio bih da se vratim u Švajcarsku, neke od najljepših uspomena nosim iz Ženeve, to je divno mjesto. Mislim da bi Švajcarska bila dobra politička opcija za mene, s obzirom na to da ima istoriju neutralnosti", naveo je Snouden.

Nekadašnji agent CIA je tražio azil u 21 zemlji, uglavnom centralne i zapadne Evrope, nakon što su SAD poništile njegov pasoš i sprečile ga da otputuje u Ekvador.
"Nažalost, nijedna država mi nije odgovorila pozitivno", istakao je Snouden, za šta je okrivio politički uticaj američke administracije sa Barakom Obamom na čelu.

Snouden je od 2007. do 2009. radio u diplomatskoj misiji SAD, koja traži njegovo izručenje pod optužbama da je objavio tajne podatke iz američkih sistema za masovno nadziranje.

"Radim sa svojim advokatima na tome da dobijem garancije za pravično suđenje. Ipak, Ministarstvo pravde ne želi da sarađuje. Samo su rekli da me neće ubiti, ali to nije isto kao i pravično suđenje", zaključio je Snouden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana