Снијег паралисао дијелове Европе, лавина се сручила на хотел

Агенције
Снијег паралисао дијелове Европе, лавина се сручила на хотел

Сњежне падавине паралисале су претходних дана поједине дијелове Европе, а снијег и даље задаје велике проблеме грађанима Њемачке, Аустрије, Шведске и Швајцарске, гдје су три особе повријеђене када се лавина сручила на ресторан једног хотела.

Агенција АП наводи да је у посљедњих 10 дана у Европи најмање 21 особа изгубила живот у сњежном невремену.

Сњежне падавине су паралисале поједине дијелове Њемачке и Швајцарске - у петак нису саобраћали возови, а школе су биле затворене, преноси Би-Би-Си.

У Баварској је пало највише снијега, а Црвени крст је помагао возачима који су остали заглављени на путевима, док је један деветогодишњи дјечак погинуо недалеко од Минхена када је на њега пало дрво.

Три особе су повријеђене када се лавина у швајцарским Алпима сручила на ресторан једног хотела. Вјерује се да су сви гости хотела евакуисани.

У Шведској и Норвешкој сњежна олуја блокирала је путеве, док су у Аустрији спасиоци успјели да спасу 41-годишњег пољског сноубордера који је скренуо са стазе у скијашком центру Шлосалмбану.

У Аустрији се у петак ситуација мало стабилизовала након што је претходних данас у појединим дијеловима земље пало три метра снијега.

Протекле недјеље девет особа је погинуло, а двојица планинара се од прошле суботе воде као нестали.

“Оволика количина снијега на висинама изнад 800 метара надморске висине догађа се сваких 30 до 100 година”, рекао је Александер Радлер из аустријског Института за метеорологију и геодинамику.

Аустријска војска послала је хеликоптере да “одувају” снијег са крошњи дрвећа да би се смањио ризик од падање стабала на жељезничке пруге и путеве.

У Шведској снажан сњежни вјетар погодио је сјеверне дијелове земље, који је понегдје достизао брзину и од 49,7 метара у секунди,

На сјеверу Норвешке, један возач камиона описао је како је са другим возачима био цијелу ноћ заглављен на планинском путу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана