Смртна казна за смрт фоторепортерке

Танјуг
Смртна казна за смрт фоторепортерке

Кабул - Официр авганстанске полиције осуђен је на смрт због убиства фоторепортерке агенције Асошиејтид прес Ање Нидрингхаус у Авганистану, саопштио је суд у Кабулу.

Шест судија Окружног суда у Кабулу прогласило је команданта полицијске јединице Накибулаха кривим за убиство и издају због напада на међународне новинаре у југоисточном граду Хосту, који су се припремали да извјештавају о првом кругу предсједничких избора.

Судије су осудиле Накибулаха и на четири године затвора због рањавања, у истом нападу из ватреног оружја, новинарке Асошиејтид преса Кети Ганон.

Накибулах, који, као и многи Авганистанци, има само једно име, тврдио је током суђења да "није нормална особа", али судије су одбациле његову тврдњу.

Он је, такође, оспоравао наводе оптужбе да је у Пакистану прошао обуку за екстремисте, тврдећи да је добио само љекарску његу док је био тамо.

Ганон и Нидрингхаус путовале су у Хост под заштитом авганистанске полиције и налазиле су се у полицијској станици на ободу града када је 4. априла, према тврдњама очевидаца, Накибулах пришао њиховом возилу, узвикнуо "Алаху акбар" (Бог је велики) и отворио паљбу из "калашњикова".

Нидрингхаус (48), добитница више награда за фотографију, која је извјештавала током сукоба на Балкану, у Ираку, Либији и Авганистану, преминула је на лицу мјеста.

Ганон (60), дописница америчке агенције из Авганистана и Пакистана, задобила је три прострелне ране и још се опоравља.

Накибулах се послије напада смјеста предао полицији.

Свједоци су током поступка оцијенили да напад није био унапред планиран, а оптужени није објаснио мотив напада.

Пресуда Окружног суда у Кабулу је првостепена и осуђени има право на жалбу у року од 15 дана пред Жалбеним судом, а потом и пред Врховним судом, навео је АП.

Правоснажна пресуда ће ступити на снагу када је буде потписао предсједник Авганистана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана