Škotski i velški parlament protiv sporazuma Tereze Mej

Srna
Škotski i velški parlament protiv sporazuma Tereze Mej

Edinburg - Škotski i velški parlament odbacili su danas sporazum o "Bregzitu" koji je isposlovala britanska Vlada sa Briselom, što je prvi put da su poslanici dvije skupštine glasali praktično istovremeno.

Na referendumu 2016. godine Bregzit" je podržalo 52 odsto glasača u odnosu na 48 odsto koliko je bilo protiv što je dovelo do određenog raskola u zemlji. Engleska i Vels glasali su za "Bregzit", dok je većina u Škotskoj i Sjevernoj Irskoj glasala da ostane unutar bloka.

Od tada, i Vlade Škotske i Velsa tvrde da su ignorisane u planovima premijera Tereze Mej u vezi sa "Bregzitom", što je London odbacio. Oni su zabrinuti zbog ekonomskih posljedica "Bregzita" i današnje glasanje, iako nema obavezujući karakter, predstavlja formalizaciju njihovog političkog protivljenja.

"Sporazum premijera izazvaće trajnu i veliku štetu u smislu radnih mjesta, životnog standarda i javnih službi kao što su sistem zdravstva /NHS/ i zbog toga ga treba odbaciti", rekao je ministar u Vladi Škotske Majkl Rasel.

On je dodao da Vlada u Londonu, takođe, treba da prekine da ucjenjuje britanski parlament "katastrofalnim ishodom u slučaju bez sporazuma" što koristi da prisili poslanike da prihvate ovaj "veoma štetan plan".

Proces donošenja političkih odluka u Britaniji je prilično razdijeljen iako britanski parlament, odnosno Vestminster ima posljednju riječ kada se radi o "Bregzitu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana