Шкотска Влада: Дозволити Каталонији да одреди своју будућност

Срна
Шкотска Влада: Дозволити Каталонији да одреди своју будућност

Единбург - Шпанском региону Каталонији треба дозволити да одреди своју будућност, саопштено је из Владе Шкотске, уз напомену да међународна заједница не може да игнорише снагу осјећања Каталонаца.

Овај став објављен је након што је у Каталонији одржан референдум о независности у недјељу, 1. октобра, који је Влада Шпаније прогласила нелегалним. Током гласања избило је насиље када је полиција покушала да спријечи одржавање референдума.


Убједљива већина гласача подржала је независност, а одзив је био 42 одсто.
Аутономна Влада Каталоније позвала је међународну заједницу да посредује у спору са Мадридом.

"Шпанија ће и даље имати став да гласање није легитимно, али Шпанија не може да игнорише снагу показаних осјећања, нити то могу шира ЕУ и међународна заједница", изјавила је шкотски министар спољних послова Фиона Хислоп.

Она је додала да сада "мора услиједити дијалог ради рјешавања овог питања на начин којим се уважавају демократија и владавина права и који омогућава народу Каталоније да одреди своју будућност".

Грађани Шкотске изјаснили су се против независности од Велике Британије на референдуму 2014. године, али националисти и даље доминирају шкотском политиком.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана