Škotska: Neizvjesno dan uoči glasanja

Tanjug
Škotska: Neizvjesno dan uoči glasanja

U Škotskoj je posljednji dan kampanje uoči istorijskog glasanja sutra na referendumu o nezavisnosti Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva.

Obje strane nastoje da u finišu kampanje ubijede neodlučne glasače da svoj glas daju baš njima, prenio je Bi-Bi-Si.

Britanski list "Indipendent" istakao je da će policija biti u stanju povećane pripravnosti u petak bez obzira na rezultat referenduma.

Posljednji rezultati anketa pokazuju da su oni "za" i oni koji kažu "ne" otcjepljenju vrlo blizu jedni drugima, sa minimalnim vođstvom onih koji su za ostanak u uniji. Prema rezultatima tri poslednje ankete (za "Dejli Telegraf", "Skotsmen" i "Dejli Mejl"), vode protivnici nezavisnosti i to u odnosu 52 prema 48 odsto.

Premijer Škotske Aleks Salmond je u pismu glasačima zatražio da podrže nezavisnost, poručivši im: "hajde da to uradimo".

"Probudimo se u petak ujutro prvog dana u boljoj zemlji. Probudite se uz saznanje - vi ste to uradili... ne dopustite da ova šansa proklizi kroz naše prste. Ne dozvolite im da nam govore da mi ne možemo. Hajde da to uradimo", napisao je Salmond u pismu glasačima.

Salmond je, takođe, poručio glasačima da će imati vlast u svojim rukama ako budu glasali za otcjepljenje.

Premijer Škotske je naglasio i da vjeruju u sebe kada budu otišli na biračko mjesto i da zaborave sve statistike i političke argumente iz dvogodišnje kampanje.

"Šta da radimo? Svako od nas to zna. Ja tražim samo ovo - donesite odluku bistre glave i čiste savjesti", poručio je Salmond Škotima.

U Škotskoj će 4.3 miliona ljudi glasati 18. septembra na referendumu o škotskoj nezavisnosti.

Na listiću će glasačima biti postavljeno pitanje "Da li Škotska treba da bude nezavisna država?" i na njima je zaokruže "da" ili "ne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana