Шкотска: Неизвјесно дан уочи гласања

Танјуг
Шкотска: Неизвјесно дан уочи гласања

У Шкотској је посљедњи дан кампање уочи историјског гласања сутра на референдуму о независности Шкотске од Уједињеног Краљевства.

Обје стране настоје да у финишу кампање убиједе неодлучне гласаче да свој глас дају баш њима, пренио је Би-Би-Си.

Британски лист "Индипендент" истакао је да ће полиција бити у стању повећане приправности у петак без обзира на резултат референдума.

Посљедњи резултати анкета показују да су они "за" и они који кажу "не" отцјепљењу врло близу једни другима, са минималним вођством оних који су за останак у унији. Према резултатима три последње анкете (за "Дејли Телеграф", "Скотсмен" и "Дејли Мејл"), воде противници независности и то у односу 52 према 48 одсто.

Премијер Шкотске Алекс Салмонд је у писму гласачима затражио да подрже независност, поручивши им: "хајде да то урадимо".

"Пробудимо се у петак ујутро првог дана у бољој земљи. Пробудите се уз сазнање - ви сте то урадили... не допустите да ова шанса проклизи кроз наше прсте. Не дозволите им да нам говоре да ми не можемо. Хајде да то урадимо", написао је Салмонд у писму гласачима.

Салмонд је, такође, поручио гласачима да ће имати власт у својим рукама ако буду гласали за отцјепљење.

Премијер Шкотске је нагласио и да вјерују у себе када буду отишли на бирачко мјесто и да забораве све статистике и политичке аргументе из двогодишње кампање.

"Шта да радимо? Свако од нас то зна. Ја тражим само ово - донесите одлуку бистре главе и чисте савјести", поручио је Салмонд Шкотима.

У Шкотској ће 4.3 милиона људи гласати 18. септембра на референдуму о шкотској независности.

На листићу ће гласачима бити постављено питање "Да ли Шкотска треба да буде независна држава?" и на њима је заокруже "да" или "не".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана