Škoti odbacili izlazak iz Britanije

B92
Škoti odbacili izlazak iz Britanije

Škotska ostaje deo Velike Britanije, odlučili su birači na referendumu u četvrtak.

Preko 55 posto birača glasalo je protiv inicijative da Škotska poslije 307 godina dobije nezavisnost.

Rezultati referenduma pokazali su da je podrška Uniji veća od očekivane na osnovu anketa pravljenih pred samo glasanje i tokom njega. Izlaznost je bila veća od 84 posto, što je najveća izlaznost od kada je poslije Prvog svjetskog rata uvedeno opšte pravo glasa.

Od 32 okruga za nezavisnu Škotsku u većini glasali su najveći škotski grad Glazgov, dva okruga na njegovom obodu i Dandi, grad koji se smatra najvećim uporištem nezavisnosti.

Unija je veliku podršku imala u glavnom gradu Edinburgu, centru naftne industrije Aberdinu, u okruzima uz englesku granicu i na Šetlandskim i Orknijskim ostrvima.

Presuda je pala u bitkama za najnaseljeniji dio Škotske, uski ravničarski pojas koji spaja najveće gradove Edinburg i Glazgov, u kojem su unionisti zabilježili seriju pobjeda.

Već tokom prijavljivanja prvih rezultata, iz malo naseljenih okruga, independisti su doživjeli teške udarce, izgubivši bastion keltske kulture na Zapadnim ostrvima i siromašni radnički Inverklajd u okolini Glazgova.

Ubrzo se pokazalo da gotovo čitava zemlja prati jednostavnu šemu – od okruga do okruga pristalicama nezavisnosti nedostajalo je od 5 do 8 posto glasova u odnosu na rezultat koji bi ih izjednačio sa protivničkom stranom.

Nada se pojavila u jednom kratkom trenutku, kada su pobjede u Dandiju i Vest Danbartonšajru nagovjestile da je moguće uhvatiti momentum, ali se sve srušilu u 20 minuta, kada se 7 okruga izjasnilo u korist ostanka u zajednici, po pravilu ubjedljivije od očekivanja.

Vrlo brzo jedina izlazna strategija SNP i njihovih saveznika iz kampanje za nezavisnost sastojala se u ubjedljivim pobjedama u Glazgovu i dva Lanarkšajra, u kojima ukupno živi skoro četvrtina stanovnika Škotske. Iako su uspjeli da dobiju dva od ta tri okruga, ukupna razlika za nezavisnost u njima bila je ispod 20 hiljada glasova, poslije čega je bilo jasno da nema povratka.

Jedinstveni stav svih učesnika u procesu i ključnih političlkih činilaca u Britaniji i samoj Škotskoj je da, uprkos pobjede zajedničke opcije, status quo nije održiv, već je neophodno što prije napraviti opsežnu reformu kompletnog funkcionisanja države, od konačnog usvajanja čvrstog Ustava, preko značajne decentralizacije. Politička borba u narednom periodu vodiće se oko toga koji model će biti primjenjivan u reformama.

Salmond: Nema povratka na staro

Škotski premijer Aleks Salmond rekao je poslije škotskog "ne" na referendumu da "prihvata odluku naroda da u ovom trenutku Škotska ne postane nezavisna država".

Ipak, on je istakao da više neće biti povratka na staro.

"Naš referendum je bio proces do kog smo došli sporazumom i pristankom svih strana. Pozivam cijelu Škotsku da prihvati demokratsku volju naroda. Proces u kom smo došli do odluke kao nacija služi na čast cjeloj Škotskoj. Izlaznost od 86 odsto je jedna od najvećih u demokratskom svijetu", rekao je on.

Salmond je rekao da kada je ulazio u politiku mislio da nikada ovoliki broj ljudi neće glasati za nezavisnost.

"Ovo je kampanja koja je inspirisala ljude, svi smo bili dio toga. Kampanja je dotakla djelove društva do kojih politika nikada nije doprla. Neće biti povratka na ono što je bilo prije ovoga. Vestminster je osjetio strah, jer su osjetili masovan pokret protiv sebe", rekao je Salmond.

On je završio kratak govor pred pristalacima koje su ga ispratile ovacijama riječima "napred nastavljamo kao jedna nacija".

Na drugoj strani, lider kampanje "Bolje nam je zajedno" Alister Darling rekao je da je ovo "značajan rezultat za Škotsku, ali i za Ujedinjeno Kraljevstvo u cjelini".

"Hvala svima koji su radili na tome da obezbjedimo pobjedu. Uhvatili smo se u koštac sa ovim i pobjedili smo. Tihi su rekli svoje", rekao je Darling.

On je rekao da se mora prepoznati i činjenica da je debata stvorila duboke pobjede u zemlji.

"Ovo je bila kampanja koja je donijela mnogo energije, ali i podjela. Na te podjele se mora odgovoriti i svi moraju da odigraju svoju ulogu u ujedinjavanju cijele zemlje", rekao je Darling.

Slično kao i svoj rival, on je kratak govor završio rečima "Hajde, idemo dalje zajedno".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana