Шкоти одбацили излазак из Британије

B92
Шкоти одбацили излазак из Британије

Шкотска остаје део Велике Британије, одлучили су бирачи на референдуму у четвртак.

Преко 55 посто бирача гласало је против иницијативе да Шкотска послије 307 година добије независност.

Резултати референдума показали су да је подршка Унији већа од очекиване на основу анкета прављених пред само гласање и током њега. Излазност је била већа од 84 посто, што је највећа излазност од када је послије Првог свјетског рата уведено опште право гласа.

Од 32 округа за независну Шкотску у већини гласали су највећи шкотски град Глазгов, два округа на његовом ободу и Данди, град који се сматра највећим упориштем независности.

Унија је велику подршку имала у главном граду Единбургу, центру нафтне индустрије Абердину, у окрузима уз енглеску границу и на Шетландским и Оркнијским острвима.

Пресуда је пала у биткама за најнасељенији дио Шкотске, уски равничарски појас који спаја највеће градове Единбург и Глазгов, у којем су унионисти забиљежили серију побједа.

Већ током пријављивања првих резултата, из мало насељених округа, индепендисти су доживјели тешке ударце, изгубивши бастион келтске културе на Западним острвима и сиромашни раднички Инверклајд у околини Глазгова.

Убрзо се показало да готово читава земља прати једноставну шему – од округа до округа присталицама независности недостајало је од 5 до 8 посто гласова у односу на резултат који би их изједначио са противничком страном.

Нада се појавила у једном кратком тренутку, када су побједе у Дандију и Вест Данбартоншајру наговјестиле да је могуће ухватити моментум, али се све срушилу у 20 минута, када се 7 округа изјаснило у корист останка у заједници, по правилу убједљивије од очекивања.

Врло брзо једина излазна стратегија СНП и њихових савезника из кампање за независност састојала се у убједљивим побједама у Глазгову и два Ланаркшајра, у којима укупно живи скоро четвртина становника Шкотске. Иако су успјели да добију два од та три округа, укупна разлика за независност у њима била је испод 20 хиљада гласова, послије чега је било јасно да нема повратка.

Јединствени став свих учесника у процесу и кључних политичлких чинилаца у Британији и самој Шкотској је да, упркос побједе заједничке опције, статус quo није одржив, већ је неопходно што прије направити опсежну реформу комплетног функционисања државе, од коначног усвајања чврстог Устава, преко значајне децентрализације. Политичка борба у наредном периоду водиће се око тога који модел ће бити примјењиван у реформама.

Салмонд: Нема повратка на старо

Шкотски премијер Алекс Салмонд рекао је послије шкотског "не" на референдуму да "прихвата одлуку народа да у овом тренутку Шкотска не постане независна држава".

Ипак, он је истакао да више неће бити повратка на старо.

"Наш референдум је био процес до ког смо дошли споразумом и пристанком свих страна. Позивам цијелу Шкотску да прихвати демократску вољу народа. Процес у ком смо дошли до одлуке као нација служи на част цјелој Шкотској. Излазност од 86 одсто је једна од највећих у демократском свијету", рекао је он.

Салмонд је рекао да када је улазио у политику мислио да никада оволики број људи неће гласати за независност.

"Ово је кампања која је инспирисала људе, сви смо били дио тога. Кампања је дотакла дјелове друштва до којих политика никада није допрла. Неће бити повратка на оно што је било прије овога. Вестминстер је осјетио страх, јер су осјетили масован покрет против себе", рекао је Салмонд.

Он је завршио кратак говор пред присталацима које су га испратиле овацијама ријечима "напред настављамо као једна нација".

На другој страни, лидер кампање "Боље нам је заједно" Алистер Дарлинг рекао је да је ово "значајан резултат за Шкотску, али и за Уједињено Краљевство у цјелини".

"Хвала свима који су радили на томе да обезбједимо побједу. Ухватили смо се у коштац са овим и побједили смо. Тихи су рекли своје", рекао је Дарлинг.

Он је рекао да се мора препознати и чињеница да је дебата створила дубоке побједе у земљи.

"Ово је била кампања која је донијела много енергије, али и подјела. На те подјеле се мора одговорити и сви морају да одиграју своју улогу у уједињавању цијеле земље", рекао је Дарлинг.

Слично као и свој ривал, он је кратак говор завршио речима "Хајде, идемо даље заједно".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана