Skandal u SAD: Priznala da je kovala zavjeru s Kinezima, odavala tajne iz Stejt departmenta

Tanjug
Skandal u SAD: Priznala da je kovala zavjeru s Kinezima, odavala tajne iz Stejt departmenta

Amerikanka Kandes Klejborn, bivša zaposlena u američkom Stejt departmentu, priznala je da je kriva po optužbi za kovanje zavjere u saradnji sa kineskim agentima.

To je saopštilo Ministarstvo pravde SAD.

Kako navodi to ministarstvo, Klejborn je optužena da je lagala policijske službenike i da je krila kontakte kineskih agenata i poklone koje je od njih dobijala, a kojima je zauzvrat dostavljala interna dokumenta Stejt departmenta.

Među poklonima koje je dobila su novac u kešu, odmori u inostranstvu, školarina za kinesku modnu školu, potpuno opremljen stan i mjesečna stipendija, kaže se u saopštenju u kojem se ističe i da su neki od tih poklona direktno davani Klejborn, a drugi “njenom bliskom članu porodice”, koji nije imenovan.

U zamjenu za te poklone, Klejborn je obezbjedila kopije internih dokumenata Stejt departmenta o nizu tema - od ekonomskih strategija do uzajamnih posjeta visoko rangiranih zvaničnika dvije zemlje, dodaje Ministarstvo pravde.

Klejborn (63) prvobitno je osuđena 2017. godine, uoči samita predsjednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Sija Djinpinga, podsjeća Rojters.

Ministarstvo napominje da Klejborn, ukoliko bude osuđena, prijeti do pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana