Скандал у САД: Признала да је ковала завјеру с Кинезима, одавала тајне из Стејт департмента

Танјуг
Скандал у САД: Признала да је ковала завјеру с Кинезима, одавала тајне из Стејт департмента

Американка Кандес Клејборн, бивша запослена у америчком Стејт департменту, признала је да је крива по оптужби за ковање завјере у сарадњи са кинеским агентима.

То је саопштило Министарство правде САД.

Како наводи то министарство, Клејборн је оптужена да је лагала полицијске службенике и да је крила контакте кинеских агената и поклоне које је од њих добијала, а којима је заузврат достављала интерна документа Стејт департмента.

Међу поклонима које је добила су новац у кешу, одмори у иностранству, школарина за кинеску модну школу, потпуно опремљен стан и мјесечна стипендија, каже се у саопштењу у којем се истиче и да су неки од тих поклона директно давани Клејборн, а други “њеном блиском члану породице”, који није именован.

У замјену за те поклоне, Клејборн је обезбједила копије интерних докумената Стејт департмента о низу тема - од економских стратегија до узајамних посјета високо рангираних званичника двије земље, додаје Министарство правде.

Клејборн (63) првобитно је осуђена 2017. године, уочи самита предсједника САД и Кине, Доналда Трампа и Сија Дјинпинга, подсјећа Ројтерс.

Министарство напомиње да Клејборн, уколико буде осуђена, пријети до пет година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана