Skandal u Aušvicu: Jevreji ostali zaključani u fabrici smrti

Agencije
Skandal u Aušvicu: Jevreji ostali zaključani u fabrici smrti

Varšava - Dvojica Jevreja, zvanice komemoracije u Aušvicu ostala su zarobljena u nacističkoj fabrici smrti tokom pomena holokausta na 70. godišnjicu oslobođenja logora.

Predsjednik Jevrejske zajednice Rima, Rikardo Pačifiči, njen sekretar Fabio Peruđa i ekipa italijanske televizije na čelu s voditeljem Davidom Parencom, ostali su 27. januara poslije komemoracije u logoru do kasno uveče, u TV-prenosu emisije o holokaustu. Kada su pokušali da izađu, policija ih je uhapsila i saslušavala kao prestupnike.

Kada su krenuli nazad, u hotel, ustanovili su da je kapija logora zaključana, a ni nakon sat nisu našli nikoga ko bi ih pustio, te su pokušali da izađu kroz prozor i uključili alarm.

Tu se odmah stvorila poljska policija, ali umjesto da pusti dvojicu Jevreja koji su izgubili porodice upravo u Aušvicu tokom holokausta, saslušavali su ih prvo dva sata u samom Aušvicu, a onda su ih odveli u policijsku stanicu gdje je saslušavanje nastavljeno još tri sata, do jutra.

- Šokiran sam. Dvojica Jevreja zarobljeni u Aušvicu. Na mjestu gdje sam izgubio dio porodice, gdje su stradali moji djedovi. Sigurno da to nije bilo prijatno. Za mene je to emotivno bilo toliko teško da sam u jednom trenutku kazao policajcima: ili me hapsite, ili me puštajte jer ovo je za mene suviše - kazao je Pačifiči.

Postupali su prema nama kao prema prestupnicima, rekao je Peruđa ističući da su stalno dolazili novi i novi policajci. Niko od policajaca nije razumio strane jezike na kojima su zarobljeni Jevreji pokušavali da objasne ko su, a tumač se pojavio tek u policijskoj stanici.

Poljska je juče zvanično izrazila žaljenje zbog apsurdnog nesporazuma koji se dogodio u Aušvicu.

- Izražavamo žaljenje, ali briga da pomen žrtvama holokausta protekne dostojanstveno, nije dozvolila da organi bezbjednosti bilo kakvo narušavanje dostojanstva pomena i mjesta tretiraju drugačije do potpuno u skladu sa procedurama - saopštila je Ambasada Poljske u Rimu.

Ambasada je objasnila da su mjere bezbjednosti tog dana u Aušvicu bile drastično pooštrene budući da je komemorativnoj svečanosti prisustvovalo skoro 50 državnih delegacija iz cijelog svijeta, mnoge od njih na čelu sa šefovima država ili vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana