Скандал у Аушвицу: Јевреји остали закључани у фабрици смрти

Агенције
Скандал у Аушвицу: Јевреји остали закључани у фабрици смрти

Варшава - Двојица Јевреја, званице комеморације у Аушвицу остала су заробљена у нацистичкој фабрици смрти током помена холокауста на 70. годишњицу ослобођења логора.

Предсједник Јеврејске заједнице Рима, Рикардо Пачифичи, њен секретар Фабио Перуђа и екипа италијанске телевизије на челу с водитељем Давидом Паренцом, остали су 27. јануара послије комеморације у логору до касно увече, у ТВ-преносу емисије о холокаусту. Када су покушали да изађу, полиција их је ухапсила и саслушавала као преступнике.

Када су кренули назад, у хотел, установили су да је капија логора закључана, а ни након сат нису нашли никога ко би их пустио, те су покушали да изађу кроз прозор и укључили аларм.

Ту се одмах створила пољска полиција, али умјесто да пусти двојицу Јевреја који су изгубили породице управо у Аушвицу током холокауста, саслушавали су их прво два сата у самом Аушвицу, а онда су их одвели у полицијску станицу гдје је саслушавање настављено још три сата, до јутра.

- Шокиран сам. Двојица Јевреја заробљени у Аушвицу. На мјесту гдје сам изгубио дио породице, гдје су страдали моји дједови. Сигурно да то није било пријатно. За мене је то емотивно било толико тешко да сам у једном тренутку казао полицајцима: или ме хапсите, или ме пуштајте јер ово је за мене сувише - казао је Пачифичи.

Поступали су према нама као према преступницима, рекао је Перуђа истичући да су стално долазили нови и нови полицајци. Нико од полицајаца није разумио стране језике на којима су заробљени Јевреји покушавали да објасне ко су, а тумач се појавио тек у полицијској станици.

Пољска је јуче званично изразила жаљење због апсурдног неспоразума који се догодио у Аушвицу.

- Изражавамо жаљење, али брига да помен жртвама холокауста протекне достојанствено, није дозволила да органи безбједности било какво нарушавање достојанства помена и мјеста третирају другачије до потпуно у складу са процедурама - саопштила је Амбасада Пољске у Риму.

Амбасада је објаснила да су мјере безбједности тог дана у Аушвицу биле драстично пооштрене будући да је комеморативној свечаности присуствовало скоро 50 државних делегација из цијелог свијета, многе од њих на челу са шефовима држава или влада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана