Сјевернокорејски дипломата побјегао од Кима на Запад?

Глас Српске
Сјевернокорејски дипломата побјегао од Кима на Запад?

Сеул - Сјевернокорејски дипломата Јо Сонг Гил, који је донедавно био амбасадор у Италији, нестао је са својом супругом, рекао је јуче члан јужнокорејског парламента. Поједини листови са сједиштем у Сеулу навели су да је окренуо леђа лидеру Ким Јонг Уну и затражио азил на Западу.

- Гил је нестао заједно са својом супругом након што је напустио амбасаду почетком новембра - рекао је јужнокорејски посланик Ким Мин Ки, позивајући се на податке добијене од Националне обавјештајне службе, пренијеле су агенције.

Јужнокорејска обавјештајна агенција иза затворених врата обавијестила је посланике у Сеулу да се Јо сакрио са својом супругом у новембру, на прецизирајући гдје.

Јужнокорејски посланик Ким није рекао да ли је обавјештајна агенција открила било какву информацију о томе гдје се Јо тренутно налази, нити да ли можда сјевернокорејски дипломата планира да пребјегне у Јужну Кореју.

Ким је новинарима рекао да има неке информације о овом случају, али да не може да о томе говори.

- Напустили су дипломатску мисију и ишчезли - рекао је Ким, говорећи о Јоу и његовој породици.

Уколико то буде потврђено, Јо ће се придружити све дужој листи високих дипломата који су покушали да побјегну из осиромашене и угњетачке Сјеверне Кореје под владавином Ким Јонг Уна - оцјењује британска агенција.

Раније јуче лист “Џонганг Илбо” објавио је, позивајући се на неидентификован дипломатски извор, да је Јо (48) поднио захтјев за азил у једној западној земљи и да је “на безбједном мјесту” са својом породицом, под заштитом италијанске владе. Сјеверна Кореја се још није огласила о статусу дипломате Јоа.

Посљедњи високи сјевернокорејски дипломата за кога се зна да је пребјегао јесте Тае Јонг Хо, бивши замјеник амбасадора у Лондону, који је пребјегао у Јужну Кореју 2016. Према подацима јужнокорејске владе, око 30.000 Сјевернокорејаца пребјегло је у Јужну Кореју откако је окончан Корејски рат, вођен од 1950. до 1953, а многи међу њима су рекли да су жељели да напусте сјевернокорејски суров политички систем и сиромаштво.

С друге стране, Пјонгјанг често оптужује Сеул да људима плаћа да би пребјегли или тврди да су ти људи киднаповани, напомиње америчка агенција.

Италијани не знају ништа

Високи дипломатски извор у Риму рекао је да италијанско Министарство спољних послова не зна ништа од тим наводима, док је други дипломатски извор изјавио да министарство нема информацију да је Јо затражио азил у Италији. Исти извор је навео да је Сјеверна Кореја крајем 2018. најавила да шаље новог изасланика у Рим.

- То је била сасвим уобичајена процедура - рекао је тај извор.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана