Sjeverna Koreja odobrila novinarima iz Seula da prate rušenje nuklearnog poligona

Anadolija
Sjeverna Koreja odobrila novinarima iz Seula da prate rušenje nuklearnog poligona

Seul – Vlasti Sjeverne Koreje u posljednji čas su dozvolile grupi južnokorejskih novinara da prisustvuju zatvaranju poligona za nuklearna testiranja u Sjevernoj Koreji.

Juče je grupa stranih novinara avionom iz Kine otputovala u Sjevernu Koreju kako bi pratili istorijski čin zatvaranja nuklearnog poligona Pungje-ri, a osam južnokorejskih novinara tek jutros je dobilo zeleno svjetlo i direktno će putovati iz Seula.

“Pozdravljamo odobravanje našim novinarima da putuju u Sjevernu Koreju“, saopštio je portparol južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje Baik Tae-hjun.

Vlasti Sjeverne Koreje ranije su najavile da će, zavisno o vremenskim uslovima, od srijede do petka uništiti poligon Pungje-ri na kojem je izvedeno svih šest sjevernokorejskih nuklearnih testova.

U jeku prošlomjesečne relaksacije odnosa između dvije Koreje na taj događaj su pozvani i strani mediji, uključujući grupu iz Seula. Međutim do obrta situacije je došlo prošle sedmice kada je Sjeverna Koreja obustavila dijalog sa Seulom na najvišem nivou zbog vojnih vježbi u kojima učestvuju i snage SAD-a, a koje Pjongjang smatra provokativnim.

Zvanični Seul i juče je pokušao stupiti u kontakt s Pjongjangom i poslati novinare, ali zahtjev je tek jutros prihvaćen.

Južnokorejski resorni ministar Čo Mjong-gjon se nada da posljednji potezi Sjeverne Koreje neće ugroziti održavanje sastanka između američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong-una koji je najavljen za 12. juni u Singapuru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana