Сјеверна Кореја има 5.000 тона хемијског оружја

Агенције
Сјеверна Кореја има 5.000 тона хемијског оружја

Сеул - Јужнокорејски експерти саопштили су да Сјеверна Кореја има 5.000 тона хемијског оружја, укључујући отров који је коришћен за убиство полубрата сјевернокорејског лидера Ким Јонг Уна.

Малезијска полиција саопштила је у петак да су трагови јаког смртоносног нервног агенса VX, који су Уједињене нације ставиле на листу оружја за масовно уништење, откривени у узорцима са лица и очију Ким Јонг Нама, који је отрован на Међународном аеродрому у Куала Лумпуру 13. фебруара.

- Вјерује се да Сјеверна Кореја има велике залихе агенса VX, који се лако може произвести уз мале трошкове - каже војни аналитичар Ли Ил Ву. Додао је да се VX може производити у малим лабораторијама које израђују пестициде.

Војни аналитичар Џозеф С. Бермудез каже да Сјеверна Кореја "производи и посједује способност да ефикасно користи на Корејском полуострву значајне количине и варијанте хемијског оружја" и да вјероватно има чак 150 хемијских бојевих глава за балистичке ракете.
Пјонгјанг негира тврдње да посједује хемијско оружје.

Малезијска полиција истражује како је опасна хемикалија ушла у земљу. Начелник малезијске националне полиције Калид Абу Бакар рекао је да ће власти деконтаминирати аеродром на којем је Ким Јонг Нам убијен и додао да је једној од двије жене које су осумњичене да су га напале позлило.

Полиција је раније саопштила да се вјерује да су Ким Јонг Нама напале двије жене, једна Индонежанка и једна Вијетнамка, нанијевши му рукама течност на лице, након чега су опрале руке. Полиција трага за још седам Сјевернокорејаца, од којих је четворо, како се вјерује, побјегло за Пјонгјанг.
Јужнокорејски званичници тврде да је вјероватно сјевернокорејски лидер наложио убиство свог полубрата. Пјонгјанг је безуспјешно покушавао да спријечи аутопсију тијела Ким Јон Нама.

Нису потписали конвенцију

Сјеверна Кореја није потписала глобалну конвенцију о хемијском оружју која забрањује производњу, стварање залиха и коришћење хемијског оружја, који је потписало више од 160 земаља и који је ступио на снагу 1997. године.

Иницијатива за нуклеарну пријетњу са сједиштем у Вашингтону  закључила је 2015. да се Сјеверна Кореја сматра једним од највећих свјетских произвођача хемијског оружја, у чему је трећа по реду, иза САД и Русије.

******

VX, једно од најсмртоноснијих хемијских оружја које је створио човјек

- само 10 милиграма или једна једина кап може да убије за неколико минута

- без укуса и мириса, тако да особа која му је изложена тога није ни свјесна

- симптоми послије контакта са VX у облику испарења појављују се послије неколико секунди и трају до 18 сати

- по текстури подсјећа на машинско уље, први пут произведен у Великој Британији 1950-их година

- може да изазове грчеве и трзаје тијела, губитак свијести, парализу и гушење у року од свега неколико минута

- вјерује се да је коришћен током иранско-ирачког рата 1980-их

- 2015. у трагови VX и сарина нађени на војној истраживачкој локацији у Сирији

- VX много јачи од сарина и других нервних агенаса јер се дуже задржава на кожи

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана