Sisi: Vojska spriječila ekstremiste da zauzmu dio Sinaja

Agencije
Sisi: Vojska spriječila ekstremiste da zauzmu dio Sinaja

Kairo - Predsjednik Egipta Abdel-Fatah al Sisi, prvi put za godinu dana odjeven u vojnu uniformu, rekao je da je njegova vlada spriječila pokušaj ekstremističke Islamske države da zauzme dio poluostrva Sinaj i tamo uspostavi svoju vladavinu.

Sisi je rekao da su pripadnici ID pokušali da proglase "Islamsku državu, po svom konceptu, na poluostrvu Sinaj" i zahvalio vojsci, jer je "uspjela da spriječi veoma veliki plan".

"Niko ne može Egipćanima da nametne nešto što oni ne žele. Da bi stigli do Egipćana, moraju da prođu pored vojske, sinova Egipta", naglasio je Sisi u obraćanju vojnicima na Sinaju, prenio je AP.

Egipatska vlada je u srijedu pokrenula kampanju vazdušnih udara na položaje ID nakon žestokog napada džihadista na Šeik Zuveid, u kojem su poginule desetine ljudi.

Egipatska vojska je saopštila da je tom prilikom poginulo 17 vojnika i 100 džihadista, ali izvori iz lokalnih bezbjednosnih snaga i hitne pomoći ističu da je broj poginulih vojnika najmanje 70, dok se među džihadistima broj žrtava mjeri desetinama.

Egipatske snage bezbjednosti često su bile meta napada, posebno na Sinaju, nakon svrgavanja islamističkog predsjednika Mohameda Morsija 2013. i žestokog obračuna vlasti sa njegovim pristalicama.

Za neke od najsmrtonosnijih napada odgovornost je preuzela grupa Ansar Bejt al-Makdis, koja je promijenila ime u Sinajska provincija prošle godine pošto se zaklela na vjernost Islamskoj državi.

Sadašnji predsjednik Al Sisi, koji je kao komandant vojske učestvovao u svrgavanju Morsija, rekao je da Sinajska provincija i druge ekstremističke grupe predstavljaju suštinsku prijetnju Egiptu, drugim arapskim državama i Zapadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana