Сиси: Војска спријечила екстремисте да заузму дио Синаја

Агенције
Сиси: Војска спријечила екстремисте да заузму дио Синаја

Каиро - Предсједник Египта Абдел-Фатах ал Сиси, први пут за годину дана одјевен у војну униформу, рекао је да је његова влада спријечила покушај екстремистичке Исламске државе да заузме дио полуострва Синај и тамо успостави своју владавину.

Сиси је рекао да су припадници ИД покушали да прогласе "Исламску државу, по свом концепту, на полуострву Синај" и захвалио војсци, јер је "успјела да спријечи веома велики план".

"Нико не може Египћанима да наметне нешто што они не желе. Да би стигли до Египћана, морају да прођу поред војске, синова Египта", нагласио је Сиси у обраћању војницима на Синају, пренио је АП.

Египатска влада је у сриједу покренула кампању ваздушних удара на положаје ИД након жестоког напада џихадиста на Шеик Зувеид, у којем су погинуле десетине људи.

Египатска војска је саопштила да је том приликом погинуло 17 војника и 100 џихадиста, али извори из локалних безбједносних снага и хитне помоћи истичу да је број погинулих војника најмање 70, док се међу џихадистима број жртава мјери десетинама.

Египатске снаге безбједности често су биле мета напада, посебно на Синају, након свргавања исламистичког предсједника Мохамеда Морсија 2013. и жестоког обрачуна власти са његовим присталицама.

За неке од најсмртоноснијих напада одговорност је преузела група Ансар Бејт ал-Макдис, која је промијенила име у Синајска провинција прошле године пошто се заклела на вјерност Исламској држави.

Садашњи предсједник Ал Сиси, који је као командант војске учествовао у свргавању Морсија, рекао је да Синајска провинција и друге екстремистичке групе представљају суштинску пријетњу Египту, другим арапским државама и Западу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана