Sirijski pobunjenici: Savez protiv Rusije i Irana

Tanjug
Sirijski pobunjenici: Savez protiv Rusije i Irana

Sirijske pobunjeničke antivladine grupe pozvale su regionalne države da formiraju savez protiv Rusije i Irana u Siriji, javile su agencije.

Rojters navodi da je u saopštenju, u koje je imao uvid, naglašeno da je saradnja potrebna radi borbe protiv "rusko-iranskog saveza koji okupira Siriju".

"Treba da shvate da su one cilj ako taj savez dostigne svoje ciljeve i da treba da dejstvuju da tom savezu dođe kraj u Siriji", navodi se u tekstu.

Saopštenje je potpisala 41 grupa, a među njima nije sirijsko krilo Al-kaide, Front al-Nusra, koja je u savezu sa Ahrar al-Šamom zauzela veći dio provincije Idlib na sjeverozapadu Sirije.

Britanska agencija navodi da su među potpisnicima pobunjeničke grupe koje djeluju "u okviru Slobodne sirijske vojske" (SSV).

U saopštenju se ne navodi koje države bi trebalo da učestvuju u savezu, navodi Rojters i dodaje da su Turska, Saudijska Arabija i Katar podržale pobunu protiv sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

Prenoseći saopštenje, pozivajući se na sirijski informativni portal Enab Baladi, RIA Novosti navodi da većina od tih grupa nema uticaj u sirijskom opozicionom miljeu, i da su samo tri - Ahrar al-Ssam, Džeiš al-Islam i Adžnad al-Šam, relativno velike.

Ruska agencija podsjeća da su 2013. mediji izvještavali o spajanju šest islamističkih grupa, uključujući te tri, u grupu pod nazivom "Islamski front".

Bi-Bi-Si navodi da se Ahrar al-Šam smatra drugom po brojnosti oružanom organizacijom među onima koje se bore protiv Asada, a da se u posljednje vrijeme "pozicionirala kao 'umjerena' islamska grupa koja se bori i protiv Asada i protiv 'Islamske države'".

Za "Brigadu Ahrar al-Šam" britanski servis navodi da je savez islamskih salafitskih brigada, udruženih radi borbe protiv vladinih snaga i Hezbolaha.

"Po brojnosti je samo iza SSV i smatra se jednom od glavnih organizacija koje sačinjavaju sirijski islamski front", navodi BBC.

RIA Novosti navodi da najpoznatije grupe, kao što je SSV, nisu potpisale saopštenje.

Ranije danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je SSV fantomska i da je američkog državnog sekretara Džona Kerija zamolio od SAD "neku informaciju, gdje je ona, ko njome rukovodi".

"Još nam niko nije rekao gdje i kako ta SSV funkcioniše, ili gdje i kako funkcionišu drugi odredi umjerene tzv. opozicije", rekao je Lavrov.

U tekstu ekstremisti navode i da je pomoć Rusije uspjela da "oživi Asadov režim".

Rusija je na Asadov zahtjev 30. septembra počela sa vazdušnim udarima na IS u Siriji i po podacima ruskog Ministarstva odbrane, već je znatno narušila sistem komandovanja i materijalno-tehničkog snabdijevanja ekstremista, kao i infrastrukturu za pripremu terorista-samoubica, navodi ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana