Сиријска војска преузела контролу над градом Деир Езором

Агенције
Сиријска војска преузела контролу над градом Деир Езором

Сиријска војска уз подршку свог савезника Русије, повратила је контролу над градом Деир Езором од ИД, саопштила је Сиријска опсерваторија за људска права.

Информација није још званично потврђена али су сиријски званични медији раније данас јавили да је војска напредовала у том највећем граду на истоку Сирије, главном граду покрајине богате нафтом, крај границе с Ираком.

"Снаге режима и њихови савезници.. уз подршку руске авијације повратили су потпуну контролу над градом Деир Езором" који је прије рата имао више од 200.000 становника, навела је Опсерваторија чије сједиште је у Великој Британији.

Борбе су прекинуте и сада се спроводи операција деминирања, рекао је директор Опсерваторије Рами Абдел Рахман.

Опсерваторија и званични сиријски медији раније су јавили да су сиријске трупе заузеле три нова кварта од џихадиста. Један војни извор рекао је да контролишу око 80 одсто града.

Послије великог продора 2014. године Исламска држава посљедњих мјесеци губи територије, а у Деир Езору је на мети двије различите офанзиве.

Снаге сиријских влсти уз подршку руских авиона од септембра воде офанзиву у граду да поврате квартове под контролом екстремиста.

Другу офанзиву воде курдске и арапске снаге, такозване Сиријске демократске снага које подржава међународна коалиција предвођена САД-ом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана