Сиријци оборили руски авион, погинуло 15 војника

Срна
Сиријци оборили руски авион, погинуло 15 војника

Москва - Руска војска саопштила је данас да је израелска ваздушна интервенција у Сирији покренула ланац догађаја који је довео до обарања руског војног авиона сиријским пројектилом “С-200”.

У саопштењу се наводи да је 15 војника погинуло, те да Москва задржава право да упути одговор, пренијела је “Russia Today”.

Израелски борбени авиони Ф-16 напали су синоћ мете у сиријској провинцији Латакији након што су дошли из правца Средоземног мора, објавило је руско Министарство одбране. 

Израелски аивони дошли су на малој висини и “створили опасну ситуацију за остале авионе и бродове у том региону”, додаје се у тексту. 

Војска наводи да су се у тој области налазили француска морнаричка фрегата “Оверн” и руски авион Ил-20. 

“Израелски пилоти искористили су руски авион као заклон и постигли да он постане мета сиријске противваздушне одбране. Као посљедица, Ил-20, који има много већи радарски отисак од Ф-16, оборен је пројектилом 'С-200'“, наводи се у саопштењу. 

Руско Министарство је нагласило да су Израелци морали знати да је руски авион присутан у том подручју, али да их то није спријечило да изврше “провокацију”. 

У саопштењу се напомиње да Израел није унапријед обавијестио Русију о планираној операцији. 

Упозорење је стигло минут прије почетка напада и “руски авион није имао времена да се помјери у безбједно подручје”, додаје се у тексту. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана