Sirija: Turci granatama uništili drevni hram

Tanjug
Sirija: Turci granatama uništili drevni hram

Damask - Turske snage su granatiranjem sirijskog regiona Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, ozbiljno oštetile tamošnji drevni hram Ain Dara.

To su saopštile sirijska vlada i nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Riječ je o hramu iz Gvozdenog doba, sa ostacima velikih izrezbarenih blokova od bazalta i zidnim reljefima. Na fotografijama hrama koje su objavljene na internetu vidi se rupa koja jasno podsjeća na krater od granate, prenosi Rojters.

Sirijska služba za stare spomenike pozvala je na međunarodni pritisak na Tursku "kako bi se sprečilo da se arheološke i kulturne lokacije nađu na nišanu", navode sirijski državni mediji.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu, saopštila je da je hram Ain Dara bio izložen turskom granatiranju, te da je oštećen, ali da žrtava nema.

Turska vojska, za sada, nije dostupna za komentar s tim u vezi.

Turska operacija protiv Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih kurda u Afrinu počela je prije nedjelju dana, uz jako bombardovanje, ali ograničeno napredovanje turske vojske i savezničkih sirijskih pobunjeničkih grupa, navodi britanska agencija.

Sirijska vlada predsjednika Bašara al-Asada osudila je turski napad, ali se protivi YPG i kurdskim težnjama ka autonomiji u sjevernim delovima Sirije.

Inače, sirijski građanski rat, koji je počeo 2011, doveo je do nanošenja velike štete mnogim istorijskim ostacima uključujući razaranje Palmire i Starog grada Alepa, koji su svrstani na Uneskovu listu svjetske baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana