Шиндлер: Беч центар босанског џихадизма

Танјуг
Шиндлер: Беч центар босанског џихадизма

Беч - Бивши припадник америчке обавјештајне службе NSA Џон Шиндлер указује да је Беч важно мjесто за терористе „Исламистичке државе" (ИС).

Он је додао да је главни град Аустрије централа за радикалну салафистичку сцену из Босне и Херцеговине.

Шиндлер, који је годинама у NSA био задужен за средњу, источну и југоисточну Европу рекао је бечком дневнику „Естерајх" да је већина аустријских џихадиста поријеклом из Чеченије, Турске и „прије свега из Босне".

Највећи дио су млади људи, који су рођени у Аустрији или као дјеца дошла у земљу, а међу њима има и конвертита.

Упитан зашто су џихадисти прије свега поријеклом из Босне и Херцеговине, Шиндлер је рекао да постоји снажна веза између радикалних исламиста у Аустрији и југоисточној Европи од 1990-тих година и рата у БиХ.

Центар босанског џихадизма је у Бечу, не у Сарајеву, јер у Аустрији лакше могу да регрутују, а и зато што обавештајна служба у БиХ оштрије дјелује против радикалних лица. Све више екстремиста путује између Беча и БиХ, а већина екстремиста је живјело у Аустрији и ту се радикализовало", објаснио је он.

Као један примјер он је навео недавно ухапшеног хоџу Билала Боснића, који је, како је казао, де факто глава фракције ИС у БиХ, који је претходно живе у Аустрији.

„Веома велики број исламистичких екстремиста из БиХ има везу са Бечом", тврди Шиндлер.

Он је истакао да се тренутно 160 особа из Аустрије бори или до сада борило на страни ИС у Сирије, као и да има на стотине симпатизера ове организације у Аустрији.

Борци се, како је објаснио, регрутују преко интернета.

У Бечу, према његовим ријечима, „снажна радикална салафистичка сцена" скупља новац и борце директно за ИС, а познат центар тих исламиста наводно је једна џамија у близини касарне „Штифткасерне".

„Из Њемачке, према тамошњим властима, има 320 џихадиста у Сирији и Ираку. Међутим Њемачка има десет пута више становника од Аустрије. Радикални салафизам је током протекле двије деценије континуирано јачао у Аустрији", навео је Шиндлер.

Што се Аустрије тиче он је оцјенио да аустријски закон за борбу против тероризма није ишао у корак са растућом опасношћу.

Такође је казао да ИС представља директну опасност по Аустрију.

Опасност која полази од салафиста у Аустрији расте и веома се мора озбиљно схватити, прије свега када се џихадисти враћају са Блиског истока. Аустријске власти морају престати да гледају у другом смјеру. Протеклих година није било терористичких атентата у Аустрији зато што радикални исламисти сматрају ту земљу као сигурно острво за регрутовање бораца и новац за друге земље. Сада ситуација прети да измакне контроли и то је неприхватиљово", наласио је Шиндлер, истичући да Аустрија мора да дјелује против тероризма у сопственој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана