Сеул: Хакерски напад на нуклеарку

Танјуг
Сеул: Хакерски напад на нуклеарку

Сеул - Компјутерски системи у јужнокорејској нуклеарној електрани били су мета хакерских напада и мање важни подаци су украдени.

Компанија "Кореа хидро енд нуклеар пауер" саопштила је да хакерски напади нису угрозили нуклеарне инсталације, укључујући 23 атомска реактора.

Стручњаци, ипак, сматрају да би контроле на нуклеарним реакторима могле да буду угрожене.

"Ово демонстрира да би, ако неко настоји да се злонамјерно инфилтрира у систем, било немогуће да се поуздано тврди да би такав покушај био у потпуности блокиран", рекао је стручњак за нуклеарне реакторе Сух Куне-јул са Националног универзитета у Сеулу.

Министарство за енергетику саопштило је, међутим, да је увјерено да нуклеарне електране могу да блокирају сваки упад хакера који би могао да угрози безбједност реактора.

Вијест о хаковању података нуклеарке дошла је у тренутку пошто су САД оптужиле Сјеверну Кореју за хакерски напад на компанију "Сони пикчерс", подсјећа Ројтерс.

Компанија "Сони" нашла се на мети хакерских напада због свог филма "Интервју", који говори о измишљеном атентату на лидера Сјеверне Кореје Ким Џонг Уна.

Федерални истражни биро (FBI) води истрагу о хакерском нападу на компанију за који се сумња да је изведен из Северне Кореје.

Та земља одбацује умјешаност у сајбер активности против Сонија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана