Šetland: Otcepljenje od otcjepljenih

B92
Šetland: Otcepljenje od otcjepljenih

London, Edinburg - Škotsko "da" na današnjem referendumu bi vjerovatno pokrenulo lavinu pokušaja prekrajanja granica širom Evrope, ali možda i jedno otcepljenje u novoj državi.

Šetlandska ostrva, arhipelag oko kog se nalaze bogata nalazišta nafte, mogla bi da razmotre opciju da postanu samoupravna teritorija u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, prije nego da ostanu dio eventualne nezavisne Škotske, rekao je škotski državni sekretar i zamjenik lidera škotskih liberalnih demokrata Alister Karmajkl.

"Ako na Šetlandu ljudi snažno glasaju protiv nezavisnosti, a u cijeloj Škotskoj 'da' zaokruži tanka većina, onda bi otpočeli razgovori o poziciji Šetlanda i o raznim mogućnostima, koje bi bile otvorene", rekao je on za "Gardijan".

On je rekao da bi Šetlandska ostrva mogla lako da postanu nešto slično Ostrvu Men, koje nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, već uživa status samoupravnog krunskog posjeda ili pak automomna oblast nalik Farskim ostrvima, koja su dio Kraljevine Danske, ali imaju sopstvenu nadležnost u svemu, osim u odbrani i spoljnim poslovima.

Takav stav na Šetlandskim ostrvima (čiji su djelovi svojevremeno bili u žiži javnosti zbog zahtjeva da se samostalno otcjepe od Ujedinjenog Kraljevstva), mnogi vide kao veliki udarac na nešto što se vidi kao krunski argument "kampanje za otcjepljenje" i Aleksa Salmonda - naftu.

Naravno, na drugoj strani je i utisak da je to samo dio atmosfere "finog zastrašivanja" iz "kampanje protivnika otcjepljenja".

Ipak, na pitanje da li pristalice nezavisnosti ne bi trebalo da uzmu zdravo za gotovo nalazišta nafte poslije eventualnog "da", Karmajkl kaže:

"To bi bila jedna od tema o kojima bismo željeli da razgovaramo. Međutim, ne želim da predviđam gdje bi ti razgovori mogli da nas odvedu."

Reakcija je brzo stigla od onih koji zagovaraju škotsko "da":

"Škotske ostrvske zajednice će imati veću kontrolu nad svojim lokalnim ekonomijama, prirodnom okruženju i imaće svoje predstavnike u srcu vlasti nezavisne Škotske. Glas za 'da' je u osnovi nešto što daje moć narodu i zajednicama širom Škotske, uključujući i one na ostrvima", rekao je portparol Salmondovog kampa.

Inače, Šetlandi su tradicionalno većinski protiv nezavisnosti Škotske (i sebe kao dijela takve nove države), jer zbog istorije, norveških korijena, ali i naftne industrije prije sebe vide u okviru Ujedinjenog Kraljevstva.

Na referendumu 1979. godine, protiv otcjepljenja je bilo 73,02 odsto stanovnika ove regije, najviše u celoj Škotskoj, a iako se ove godine ne očekuje toliki broj listića na kojima će biti zaokruženo "ne", Šetlandi bi ponovo trebalo da budu najčvršće opredjeljeni dio Škotske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana