Шетланд: Отцепљење од отцјепљених

Б92
Шетланд: Отцепљење од отцјепљених

Лондон, Единбург - Шкотско "да" на данашњем референдуму би вјероватно покренуло лавину покушаја прекрајања граница широм Европе, али можда и једно отцепљење у новој држави.

Шетландска острва, архипелаг око ког се налазе богата налазишта нафте, могла би да размотре опцију да постану самоуправна територија у оквиру Уједињеног Краљевства, прије него да остану дио евентуалне независне Шкотске, рекао је шкотски државни секретар и замјеник лидера шкотских либералних демократа Алистер Кармајкл.

"Ако на Шетланду људи снажно гласају против независности, а у цијелој Шкотској 'да' заокружи танка већина, онда би отпочели разговори о позицији Шетланда и о разним могућностима, које би биле отворене", рекао је он за "Гардијан".

Он је рекао да би Шетландска острва могла лако да постану нешто слично Острву Мен, које није дио Уједињеног Краљевства, већ ужива статус самоуправног крунског посједа или пак аутомомна област налик Фарским острвима, која су дио Краљевине Данске, али имају сопствену надлежност у свему, осим у одбрани и спољним пословима.

Такав став на Шетландским острвима (чији су дјелови својевремено били у жижи јавности због захтјева да се самостално отцјепе од Уједињеног Краљевства), многи виде као велики ударац на нешто што се види као крунски аргумент "кампање за отцјепљење" и Алекса Салмонда - нафту.

Наравно, на другој страни је и утисак да је то само дио атмосфере "финог застрашивања" из "кампање противника отцјепљења".

Ипак, на питање да ли присталице независности не би требало да узму здраво за готово налазишта нафте послије евентуалног "да", Кармајкл каже:

"То би била једна од тема о којима бисмо жељели да разговарамо. Међутим, не желим да предвиђам гдје би ти разговори могли да нас одведу."

Реакција је брзо стигла од оних који заговарају шкотско "да":

"Шкотске острвске заједнице ће имати већу контролу над својим локалним економијама, природном окружењу и имаће своје представнике у срцу власти независне Шкотске. Глас за 'да' је у основи нешто што даје моћ народу и заједницама широм Шкотске, укључујући и оне на острвима", рекао је портпарол Салмондовог кампа.

Иначе, Шетланди су традиционално већински против независности Шкотске (и себе као дијела такве нове државе), јер због историје, норвешких коријена, али и нафтне индустрије прије себе виде у оквиру Уједињеног Краљевства.

На референдуму 1979. године, против отцјепљења је било 73,02 одсто становника ове регије, највише у целој Шкотској, а иако се ове године не очекује толики број листића на којима ће бити заокружено "не", Шетланди би поново требало да буду најчвршће опредјељени дио Шкотске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана