Seksualno nasilje tajna i poslije ispovijesti

Agencije
Seksualno nasilje tajna i poslije ispovijesti

Sidnej - Katolička crkva u Australiji formalno je odbacila zahtjev u okviru istrage zlostavljanja djece da sveštenici budu prisiljeni da prijave slučajeve seksualnog nasilja koje im je otkriveno tokom ispovijesti.

U okviru istrage koja je trajala pet godina utvrđeno je da su desetine hiljada djece bile žrtve seksualnog zlostavljanja u australijskim institucijama, među kojima je najveća Katolička crkva.

Crkveni velikodostojnici prihvatili su većinu preporuka istrage, ali su ponovili da bi otkrivanje onoga što je rečeno tokom ispovijesti “predstavljalo suprotnost vjeri”.

- Posvećeni smo zaštiti djece i ranjivih ljudi, ali i očuvanju tajnosti ispovijesti - saopštila je Biskupska konferencija Katoličke crkve Australije.

Crkveni velikodostojnici najavili su mogućnost razmatranja nekih drugih prijedloga, uključujući zahtjev Vatikanu da se ublaže propisi celibata.

Istraga kraljevske istražne komisije, koja je završena u decembru, obuhvatila je više od 8.000 svjedočenja o zlostavljanju u crkvama, školama i sportskim klubovima.

Vlada je sve slučajeve nazvala “nacionalnom tragedijom”, te najavila državno izvinjenje 22. oktobra. Vlada je pokrenula i program obeštećenja.

Ispostavilo se da je najviše počinilaca među sveštenicima i nastavnicima, javio je Bi-Bi-Si. Komisija je preporučila da se katolički sveštenici suoče sa optužbom za krivično djelo ako ne prijave slučaj seksualnog zlostavljanja koji im je otkriven tokom ispovijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana