Šefica “najmoćnije porodice svijeta” sjedi u Trampovom kabinetu

Sputnjik
Šefica “najmoćnije porodice svijeta” sjedi u Trampovom kabinetu

Uzbudljiva i nevjerovatna priča o američkoj sekretarki za transport Ilejn Čao baca potpuno novo svjetlo na odnos dveju najvećih ekonomija svijeta, američkoj i kineskoj.

Priča počinje još šezdesetih godina prošlog vijeka, a seže do najnovijeg trgovinskog rata i otkriva detalje o političkoj i ekonomskoj moći kakvu svijet dugo nije vidio.

Novi skandal izašao je na svjetlost dana kada je “Njujork tajms” objavio tekst o pismu koje je jedan zvaničnik Ambasade SAD u Pekingu poslao u Vašington u oktobru 2017. godine. Zvaničnik je u pismu naveo da je Ambasada uoči posjete Ilejn Čao Pekingu dobila niz neobičnih zahtjeva iz njenog kabineta, prenosi Sputnjik.

Među njima je bila i molba da se pokriju putni troškovi najmanje jednog člana porodice Ilejn Čao, koji bi takođe prisustvovao sastancima sa vladinim zvaničnicima u Pekingu.

A porodica Ilejn Čao nikako ne spada među obične familije u Kini. Oni tamo vode američku kompaniju za pomorsku špediciju koja ima duboke veze sa ekonomskom i političkom elitom Kine.

“Ona je u familiji imala poprilično bogate rođake tjesno povezane sa trgovinskim biznisom. Njihovi poslovni interesi su mogli u velikoj mjeri da utiču na sastanke”, rekao je jedan zvaničnik Stejt departmenta.

Epilog je bio da je put otkazan, a skandal je tek bio na početku.

Ilejn Čao nema formalnih veza sa trgovinskim biznisom njene porodice, kompanijom “Formost”. Međutim, njen muž, uticajni republikanski senator Mič Makonel iz Kentakija dobio je za svoju kampanju u Senatu milione dolara u poklonima od Džejmsa Čaa, oca Ilejn Čao, koji je vodio kompaniju sve do prošle godine.

Makonelova kampanja za reizbor u Senatu dobila je više od milion dolara i od sestre Ilejn Čao Anđele, koja je sada izvršni direktor “Formosta”.

Ilejn Čao je, prema pisanju “Njujork tajmsa”, godinama koristila veze u Kini, kao i njen status zvijezde u toj zemlji, kako bi podigla profit porodične kompanije.

Ta uticajna Amerikanka kineskog porijekla sada je glavni Trampov zvaničnik koji nadgleda trgovinsku industriju Amerike, koja je u strmoglavom padu u odnosu na sve moćniju konkurenciju iz Kine.

“Njujork tajms” otkriva da je Ilejn Čao kroz podršku porodičnom biznisu ostvarila veze sa kineskom državom do nivoa koji je nezabilježen za jednu američku kompaniju.

“Formost” je dobio zajmove od nekoliko stotina miliona dolara od kineske državne banke, koju je Trampova administracija označila kao “prijetnju za američku bezbjednost”.

Glavna djelatnost te kompanije, transport čelika i uglja iz Kine, usko je povezana sa firmama koje su se našle u središtu trgovinskog rata SAD i Kine. Tramp je cijeli rat i pokrenuo jer je Kinu optužio da zatrpava svjetsko tržište dotiranim čelikom, čime umanjuje konkurentnost američkih proizvođača.

Iako je u svom sektoru “Formost” relativno mala kompanija, ona je odgovorna za lavovski dio narudžbina iz jednog od najvećih kineskih državnih brodogradilišta, a potpisala je i dugoročne ugovore sa kineskom državnom čeličanom.

Anđela i Džejms Čao su bili u upravnom odboru Kineskog državnog brodogradilišta, što je rijetka privilegija za američke državljane. Osim toga, Anđela Čao je u upravnom odboru „Kineske banke”, a jedno vrijeme je bila i zamjenica direktora Savjeta za spoljnu trgovinu Kine, promotivnoj grupi koju je oformila Vlada Kine.

Anđela Čao je negirala da njena kompanija ima fokus na Kinu, napominjući da je njihov biznis globalni.

“Mi smo međunarodna trgovinska kompanija, a ja sam Amerikanka. Stvar je u tome da se o ovome ne bi ni razgovaralo da ja nemam kinesko lice”, rekla je ona za “Njujork tajms”.

Ipak, prema svim raspoloživim podacima, otkako je Ilejn Čao postala sekretarka, njeno Ministarstvo je u više navrata ukidalo programe za stabilizaciju brodske industrije u SAD.

Njena agencija je smanjila i finansiranje programa za pomoć za održavanje 60 američkih brodova, a obustavila je i kupovinu novih brodova za obuku posada američkih brodova. S druge strane, porodica Čao je u Kini platila školovanje i brodski simulator za obuku kineskih moreplovaca.

Kako je politička moć Ilejn Čao rasla (bila je sekretar u dva navrata, a za Makonela je udata već 26 godina), Peking je pronalazio načine kako da joj udovolji. Izdavačka kuća u državnom vlasništvu nedavno je objavila autorizovanu biografiju njenih roditelja, a na svečanosti su bili prisutni visoki zvaničnici kineske Komunističke partije. Kada je prošle godine posjetila Peking, uručeni su joj ručno crtani portreti njenih roditelja.

Samo letimičan pogled na život porodice Čao otkriva nevjerovatnu priču o ljudima koji su ostvarili nezabilježen uticaj u samom vrhu dvije najmoćnije ekonomije svijeta.

Još je otac Ilejn Čao tokom šezdesetih godina prošlog vijeka izgradio blisko prijateljstvo sa kineskim liderom Đijangom Ceminom, s kojim je išao zajedno u školu u Šangaju.

Javni dokumenti pokazuju da je ona i te kako imala koristi od uspjeha kompanije “Formost”. Poklon koji su od njenog oca dobili Ilejn Čao i Mič Makonel 2008. godine napravili su od Makonela jednog od najbogatijih ljudi u Senatu SAD.

Tokom trideset godina primanja donacija, porodica Čao je postala najveći pojedinačni finansijer Republikanske partije u Kentakiju, izvoru Makonelove političke moći.

“Ovo je porodica sa finansijskim vezama sa vladom koja je strateški rival SAD”, kaže za “Njujork tajms” Ketlin Klark, stručnjak za borbu protiv korupcije sa Univerziteta „Vašington” u Sent Luisu.

“Tako se postavlja pitanje o tome da li te porodične i finansijske veze utiču na Ilejn Čao kada donosi odluke povezane s Kinom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana