Шеф обавијештајаца САД: Нови кораци против Русије

Агенција
Шеф обавијештајаца САД: Нови кораци против Русије

Вашингтон - Администрација предсједника САД разматра могуће нове мере против Русије због мијешања Москве у предсједничке изборе и у унутрашња питања САД и њених савезника.

То је изјавио високи обавијештајни званичник Ден Коутс.

"То (питање) се озбиљно разматра и ускоро ће више ствари бити учињено у односу на ово гдје смо сада. Мислим да постајемо све више свијесни могућности Русије да настави са разноврсним ангажманом поводом наших избора и многи кораци се предузимају", казао је новинарима Коутс, који као шеф америчке обавијештајне заједнице надгледа рад 16 обавијештајних агенција.

Вашингтон оптужује Москву за мијешање у предсједничке изборе 2016. године и да стоји иза напада нервним гасом на бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију, 4. марта у Великој Британији.

То тровање је утицало да односи Запада и Русије падну на најнижи ниво послије Хладног рата. Због тог случаја, више од 25 западних земаља протјерало је укупно више од 150 руских дипломата у знак солидарности с Великом Британијом, а Русија је одговорила истом мјером и протерала пропорционалан број дипломата свих тих земаља.

Русија категорички одбацује британске оптужбе да је одговорна за тровање нервним гасом.

Шеф руске спољне обавијештајне службе СВР Сергеј Наришкин оцијенио је данас да су обавијештајне службе Велике Британије и САД "изрежирале" тровање Сергеја и Јулије Скрипаљ које је назвао "гротескном провокацијом".

Наришкин је рекао да је случај Скрипаљ најновији примјер подривања Русије од САД и додао да личи на методе коришћене током Хладног рата.

Коутс наводи да се Вашингтон слаже с британском премијерком Терезом Меј која је казала да је Русија једина држава која је у стању да употреби нервни гас у таквом нападу.

"Они (Руси) су то или сами покренули или су изгубили контролу над тим па је то учинио неко други. Када погледате историју руских малигних активности, није тешко закључити да су Руси послали знак својим другим шпијунима. Или (је то био) само наставак игре моћи (руског предсједника Владимира) Путина непосредно пред изборе (у Русији)", казао је Коутс.

Коутс је Путина описао као "препреденог" и "прорачунатог" и навео да САД у контакту с бившим обавијештајцем службе КГБ треба да држе "широм отворене очи" и имају "висок ниво скептицизма".

Упитан зашто су САД одлучиле да затворе руски конзулат у Сијетлу, који је близу базе америчке морнарице, Коутс је навео да Руси нису одлучили да отворе конзулат у Сијетлу због "климе или финих услова за живот" и да се може претпоставити да су то учинили због "прилика за прикупљање обавијештајних података".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана