Šef Trampovog tima zavjerenik protiv SAD

Agencije
Šef Trampovog tima zavjerenik protiv SAD

Vašington - Bivši šef predizbornog tima američkog predsjednika Donalda Trampa Pol Manafort (68) i njegov poslovni saradnik Rik Gejts predali su se juče federalnim vlastima u Vašingtonu u okviru istrage o uticaju Rusije na američke izbore i biće optuženi za zavjeru protiv SAD.

Manafort je prvo veliko ime koje je zvanično obuhvaćeno istragom specijalnog savjetnika Roberta Milera o "slučaju Rusija", a njegova predaja Birou i najava optužnice od 12 tačka prema, kojoj bi bio terećen i za pronevjeru, pranje novca, lažne izjave i druga djela, mogli bi da izazovu veliki politički potres u Vašingtonu.

Kako se navodi u papirima koje je objavila agencija AP, njih dvojica su godinama radili kao lobisti i politički konsultanti, a od 2006. do 2015. godine su radili kao "neregistrovani agenti" za ukrajinske vlasti i političku partiju tadašnjeg predsjednika Viktora Janukoviča.

Iako je Janukovič svrgnut 2014. godine, kada je prebjegao u Rusiju, gdje je dobio azil, Manafort i Gejts su nastavili da rade za njegovu, inače prorusku, Partiju regiona.

- Manafort i Gejts su u tom periodu stvorili desetine miliona dolara prihoda, a da bi sakrili taj novac od američkih vlasti, prali su ga kroz niz korporacija, partnerskih odnosa i računa u SAD i inostranstvu - navode mediji.

Kako piše u optužnici, kroz of-šor račune je prošlo oko 75 miliona dolara, od čega je 18 miliona oprao i potrošio Manafort na "raskošan život", dok je Gejts na različite račune prebacio oko tri miliona dolara. Za sada se nigdje ne spominje njihova saradnja sa vlastima u Rusiji.

Si-En-En je objavio da već postoje zapečaćene optužnice u istrazi, kao i da su izrađeni "planovi za hapšenja" prvih lica za koje se sumnja da su umiješana u navodno pomaganje Rusiji da utiče na ishod proteklih američkih izbora.

O Manafortu je ranije pisano u kontekstu pomaganja Rusiji, kao o čovjeku koji je "nudio informacije poznatom tajkunu Olegu Deripaski".

Prema navodima "Vašington posta", bivši šef predizbornog tima Donalda Trampa ponudio je da milijarderu bliskom Kremlju pruži informacije o predsjedničkim izborima koji su održani 2016. godine.

Manafort je privatni razgovor sa Deripaskom ponudio manje od dvije sedmice prije nego što je Tramp prihvatio republikansku nominaciju za predsjedničkog kandidata, tvrdi američki list, prenosi Rojters.

- Ako mu je potreban privatni informativni razgovor, možemo to da sredimo - napisao je Manafort u i-mejlu neimenovanom prekomorskom posredniku između njega i magnata u industriji aluminijuma Olega Deripaske, naveo je "Vašington post", pozivajući se na osobe upoznate s tom prepiskom.

Veteran kampanja

Pol Manafort je veteran u političkim kampanjama, a radio je i za Džeralda Forda još 1976. godine. Trampov tim je napustio u avgustu 2016. upravo zbog optužbi da je povezan sa proruskom partijom iz Ukrajine.

Rik Gejts je dugogodišnji štićenik i mlađi partner Manaforta. Njegovo ime pojavljuje se u dokumentima u vezi sa kompanijama koje je Manafortova firma osnovala da bi dobio isplate od političara i poslodavaca u istočnoj Evropi. Manafort je pod istragom zbog kršenja federalnih poreskih zakona, pranja novca i zbog toga da li je na odgovarajući način otkrio svoje lobiranje u inostranstvu.

Plaćena istraga

Istraga o navodnoj povezanosti predizborne kampanje predsjednika SAD Donalda Trampa sa Rusijom plaćena je iz sredstava predsjedničke kampanje Trampove demokratske protivkandidatkinje Hilari Klinton i Demokratskog nacionalnog komiteta, naveo je nedavno "Vašington post".

Advokat Mark Ilajas, koji je radio za predizborni tim Hilari Klinton i Demokratski nacionalni komitet, u aprilu 2016. platio je vašingtonskoj firmi "Fjužn GPS", da istraži Trampove veze s Rusijom. Isplate su nastavljene sve do izbora novembra 2016, navodi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana