Шеф “Нисана” иза решетака због малверзација

Борис Ђурић
Шеф “Нисана” иза решетака због малверзација

Токио - Предсједник јапанског аутомобилског гиганта “Нисан” Карлос Гон ухапшен је поводом навода да је одговоран за финансијске малверзације.

Како је саопштено послије састанка Управног одбора ове компаније он ће добити отказ  и више неће бити запослен у  компанији која је међу највећим произвођачима аутомобила у свијету.

Он је оптужен за “озбиљно” кршење финансијских прописа, укључујући непријављивање прихода и употребу имовине компаније у личне сврхе.

“Нисан” је саопштио да не може да објави више детаља о његовим дјелима, пренио је Би-Би-Си. Компанија је навела да је интерна истрага трајала неколико мјесеци.

Јапански медији пренијели су да Гон није пријавио приходе од пет милијарди јена (44 милиона долара) у петогодишњем периоду послије 2011. године.

Јапанске компаније су од 2010. године обавезне да објављују податке о зарадама чланова својих управа који годишње зарађују више од 100 милиона јена (900.000 долара).

- “Нисан” се дубоко извињава због бриге коју је изазвао код акционара - наводи се у саопштењу и додаје да компанија у потпуности сарађује са јапанским тужилаштвом.

“Нисан” је објавио да ће отказ добити и члан управе Грег Кели, који је “дубоко умијешан” у кршење закона. Директор компаније Хирото Саикава рекао је да се извињава и да ће покушати да стабилизује ситуацију и нормализује свакодневни рад фирме.

Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је да ће држава радити на очувању стабилности “Реноа” и његовог савеза са “Нисаном”. Гон је до сада обављао и функције предсједника и директора “Реноа”.

Гон је једна од водећих фигура свјетске ауто-индустрије већ готово 20 година. Он је био одговоран за драматични преокрет у “Нисану” почетком прошле деценије када се фирма налазила на ивици банкрота.

Гон, који је француски држављанин, рођен је у Бразилу у породици поријеклом из Либана, чиме му је усађено осјећање да је другачији и што му је касније помогло да се адаптира на нове културе. У Француској је познат као “убица трошкова”, због оштрих резова - смањења броја радника и затварања фабрика. Његова репутација је зацементирана након што је ова стратегија донијела успјех. У једном периоду сматран је за главног кандидата да преузме дужност предсједника Либана, што је он одбацио наводећи да ионако има превише послова. У Јапану има такав величанствен статус да је његов живот представљен у једном од најпознатијих јапанских стрипова.

 

Гон је каријеру почео у компанији “Мишлин” и наставио у “Реноу”. На чело “Нисана” је дошао 1999 након када је Рено купио већински пакет акција ове јапанске компаније, и на тој позицији је остао све до прошле године.

Интерна истрага

Карлос Гон и његова десна рука Грег Кели се налазе већ неколико мјесеци под интерном истрагом “Нисана” након појаве “звиждача” који је навео да предсједник компаније већ неколико година злоупотребљава средства компаније. Скандал је иначе услиједио само неколико мјесеци након што је Гону одобрена плата од 7,4 милиона евра за прошлу годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана