Саудијска Арабија ударила на Хуте у Јемену

Танјуг
Саудијска Арабија ударила на Хуте у Јемену

Вашингтон - Амбасадор Саудијске Арабије у САД Адел ал-Џубеир саопштио је да је његова земља започела војну интервенцију против побуњених Хута у Јемену.

Према његовим ријечима, Хути, који су истерали из резиденције јеменског предсједника Андерабуа Мансура Хадија и за које се вјерује да имају велику подршку Ирана, "увијек су бирали пут насиља", јавио је АП.

Ал-Џубеир је објавио војну акцију своје земље на конференцији за новинаре које нису честа пракса његове владе.

Он је рекао да ће Саудијска Арабија "све учинити" да заштити народ Јемена и "легитимну владу Јемена".

Како су раније саопштили амерички званичници, Саудијска Арабија измјешта тешко наоружање и војну опрему, укључујући артиљерију, у област близу своје границе с Јеменом.

Измјештање саудијског наоружања услиједило је пошто је шиитска милиција Хути почела да напредује ка југу, пошто је у септембру заузела престоницу Јемена Сану, а за викенд и централни град Таиз, чиме се приближила новој бази предсједника Андерабуа Мансура Хадија, кога подржавају САД.

Амерички Стејт департмент саопштио је да је у току вечери контактирао са предсједником Јемена Абедрабо Мансоур Хадијем, али да не може да наведе гдје се он налази.

"Ми смо били у контакту са њим. Он се више не налази у својој резиденцији...Ја нисам у позицији да одавде потврдим било какве додатне детаље о његовој локацији", рекла је портпаролка Стејт департмента Џен Псаки, пренио је АФП.

У међувремену министар спољних послова Јемена, Ријад Јасин, рекао је да би, ако побуњеници заузму град Аден гдје је предсједник Хади нашао уточиште, то значило "почетак грађанског рата".

Он је, такође, упозорио на "евентуалну доминацију Ирана над читавим Арапским полуострвом", пошто се сумња да та земља подржава побуњенике, преноси АФП.

Очевици у Адену су навели да пљачкаши пустоше предсједничку палату у том граду коју је Хади нешто раније напустио, јавио је Ројтерс.

Војни авион гађао је раније данас резиденцију јеменског предсједника , али је умјесто ње погодио оближњу зграду, рекао је представник пресједниковог обезбјеђења.

Авион је испалио три пројектила на предсједнички комплекс, али се суочио са противваздушном одбраном, казао је он за АФП.

Представник обезбјеђења је рекао да су пројектили ударили у напуштену зграду у оквиру комплекса, тако да није било жртава.

Хадијев помоћник изјавио је раније да је свргнути предсједник пребачен на сигурну локацију у Адену. Шиитска хутска милиција, уз подршку трупа које су у савезу са бившим предсједником Али Абдулахом Салехом напредовале су брзо према Адену и заузеле ваздушну базу Ал Анад, на око 50 километара од јужног јеменског града.

Хади је прошле недјеље евакуисан на безбједно, пошто је војни авион тада циљао палату у Адену гдје је он боравио послије бјекства због политичких немира у престоници Сани, казао је помоћник.

Хади се склонио у Аден прошлог мјесеца, након јбекства из кућног притвора у Сани, када је шиитска Хути милиција преузела контролу над градом.

Јемен, дугогодишњи савезник САД у рату против Ал Каиде, све више је подјељен између сјевера под контролом Хута, које наводно помаже Иран, и југа којим доминирају Хадијеве присталице.

Снаге лојалне Хадију повратиле аеродром

Снаге лојалне јеменском предсједнику Абд-Рабу Мансур Хадију повратиле су данас аеродром у Адену послије жестоких сукоба са снагама у савезништву са Хуту борацима који су противници његове власти, јавиле су агенције позивајући се на локалне званичнике.

Аеродром су јуче заузеле снаге лојалне бившем предсједнику Алију Абдулаху Салеху, који је савезник Хутија и још је моћна личност у Јемену, иако је отишао с власти 2011. године.

У међувремену је извор из цивилне одбране објавио да је најмање 13 цивила погинуло у саудијским ваздушним нападима на Хути побуњенике у престоници Јемена Сани.

"У саудијским нападима током ноћи убијено је 13 цивила међу којима има жена и дјеце", рекао је тај извор за АФП.

Очевици су испричали да становници помажу цивилној обрани да извуче жртве испод рушевина седам кућа које су оштећене у бомбардовању.

Саудијска Арабија и њени савезници из Персијског залива покренули су ноћас офанзиву у Јемену да би потиснули снаге које су савезници Ирана и држе под опсадом Аден, гдје је уточиште пронашао предсједник Јемена кога подржавају САД.

Војни извори наводе да су на мети напада били положаји побуњеника на различитим локацијама у Сани, укључујући ваздухопловну базу ал-Дајлами и међународни аеродром у сјеверном делу града, као и предсједнички комплекс који су побуњеници заузели у јануару.

Телевизија "Ал-Арабија" је објавила да у офанзиви у Јемену учествује 150.000 саудијских војника и 100 бомбардера, као и да су Египат, Јордан, Судан и Пакистан спремни да учествују у копненој офанзиви у Јемену.

"Ал-Арабија" је, такође, јавила да су у ваздушним ударима учествовали и авиони из Египта, Марока, Јордана, Судана, Кувајта, Уједињених Арапских Емирата, Катара и Бахреина.

Званичник политбироа Хутија Мухамед ал-Бухаити је за Ројтерс изјавио да су Хути спремни да се супротставе ваздушној кампањи коју предводи Саудијска Арабија.

На питање да ли су од почетка напада били у контакту са Ираном, који је њихов савезник или да ли ће Хути тражити војну помоћ од Техерана, он је одговорио: "Не. Јеменски народ је спреман да се суочи са овом агресијом без страног уплитања".

Шиитиски Иран је главни савезник Хутија, шиитске гурпе која се бори против снага лојалних Хадију, бившем генералу кога подржавају сунитске земље у Персијском заливу.

Власти сунитске Саудијске Арабије оптужују Иран да подстиче вјерско насиље у региону и Јемену уз помоћ Хутија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана